Voor loyale Dirk Kuijt is geen plaats meer in Oranje

Het Nederlands elftal oefent volgende week woensdag in Wenen tegen Oostenrijk. Voor aanvaller Dirk Kuijt is Oranje en het EK in dat land verder weg dan ooit.

Op de vraag wie de bondscoach in vergelijking met de groep die volgende week afreist naar Wenen voor de interland tegen Oostenrijk nog denkt te selecteren voor het Europees kampioenschap, had Marco van Basten gisteren een duidelijk antwoord. Ruud van Nistelrooy (enkeloperatie), Arjen Robben (ternauwernood hersteld van langdurige blessures), en Orlando Engelaar zijn logische namen die hij op het oog heeft om toe te voegen aan het keurkorps voor het EK toernooi in Zwitserland en Oostenrijk. De naam van Dirk Kuijt noemde hij in dit verband niet. Alles wijst er dus op dat de aanvaller van Liverpool er rekening mee moet houden dat de titelstrijd aan hem voorbij gaat.

Een hard gelag voor de speler die Van Basten in zijn beginperiode als bondscoach uit de nood hielp. Het was in de fase dat de onervaren coach van Oranje nog krampachtig vasthield aan een systeem met drie spitsen, terwijl de spoeling van goede buitenspelers juist dun was. Kuijt liet zich gebruiken als rechtsbuiten en linksbuiten, terwijl hij als centrumspits het beste rendeert.

Kort voor het wereldkampioenschap in Duitsland dreigde hij voor het eerst buiten de boot te vallen, toen Van Basten de opgebloeide Robin van Persie klaarstoomde voor de positie van rechtsbuiten. Dat was toen een aardige vondst bleek al spoedig. Kuijt zou toch spelen tegen Argentinië én Portugal, toen Van Basten met Van Nistelrooy een aanvaring had gehad.

Inmiddels is de bondscoach afgestapt van een systeem met drie spitsen. In het nieuwe concept (4-2-3-1) zijn de flankspelers veredelde middenvelders en blijft er ruimte over voor slechts één echte spits. Voor die positie lijkt Klaas Jan Huntelaar de oud-Feyenoorder Kuijt voorbijgestreefd. De topscorer van Ajax kan zeker zo goed een bal afschermen als de Katwijker, maar hij scoort veel gemakkelijker. En daar gaat het toch om bij een spits. „Anderen vinden wij gewoon op dit moment beter”, zei Van Basten gisteren over Kuijt die bij Liverpool vaak reserve staat. Het voetbalvak is hard. Stank voor dank krijgt Kuijt voor zijn loyaliteit en positieve instelling.

Buiten het niet selecteren van Kuijt, was het verrassend dat Van Basten Vitessedoelman Piet Veldhuizen uitnodigde voor het duel in Wenen. Hij is de enige debutant. Van Basten gunt Edwin van der Sar rust om te herstellen van een liesblessure. Hoewel de doelman van Manchester United wel fit genoeg is om komend weekeinde zijn rentree te maken in de Premier League. Zijn beoogde opvolger Maarten Stekelenburg van Ajax ontbreekt in de selectie vanwege een sterfgeval in de familie. Veldhuizen (21) was al doelman van Jong Oranje. De kans dat de Nijmegenaar mag debuteren lijkt gering. Van Basten gaf gisteren aan voor de hele wedstrijd tegen Oostenrijk de voorkeur te geven aan Henk Timmer van Feyenoord.

Het wordt in het Ernst Happel Stadion, waar voor 29 juni de EK-finale staat gepland, interessant om te zien hoe de bondscoach zijn middenveld gaat samenstellen. In het tegen Kroatië (0-3) zo succesvol gebleken systeem heeft hij de mogelijkheid zowel Rafael van der Vaart, als Wesley Sneijder en Clarence Seedorf op te stellen. Maar er moet ook een plek worden ingeruimd voor Van Persie die na vijf maanden van blessures zijn rentree maakt in de selectie van Oranje. Van Basten: „Ik heb begrepen dat Robin fit genoeg is om weer een helft te spelen. Hij heeft de afgelopen maanden tijdens zijn herstel veel fysieke trainingen gedaan om de komende zware weken goed door te komen. We hebben elkaar telefonisch gesproken en sms-contact gehad. Hij blijft in mijn ogen een speler die in een wedstrijd het verschil kan maken.”

Van Basten, die ondanks de breuk bij Ajax nog altijd rekent op de onvoorwaardelijke steun van Johan Cruijff, stond verder stil bij de ambities van Urby Emanuelson. De Ajacied, 21, liet onlangs weten dat hij zich geen linker vleugelverdediger meer voelt. Hij vindt zichzelf geschikt voor de positie van linkshalf of linksbuiten. Achterin kan bij Ajax de Belg Jan Vertonghen beter zijn plek innemen, meent Emanuelson. Van Basten is altijd gecharmeerd geweest van de drive van de jonge voetballer. In combinatie met een controleur als Giovanni van Bronckhorst ziet hij in hem de toekomstige linksback van Oranje. „De uitspraak van Urby heeft mij redelijk verrast”, erkende Van Basten. „Ik weet niet of hij dit noodgedwongen moest doen of dat het zijn eigen keuze is geweest. Ik vind hem een allroundvoetballer die het in zich heeft om een goede speler te worden. Voorlopig zal hij er echter alles aan moeten doen om in Oranje linksback te worden.”

    • Erik Oudshoorn