Twijfels over paasei

Van veel geverfde eieren is niet meer te achterhalen of het een legbatterij-ei is of een scharrelei. Dat blijkt uit een onderzoek van actiegroep Wakker Dier. Met een eigen ‘scharrelpolitie’ heeft de actiegroep Wakker Dier de herkomst onderzocht van de geverfde eieren die rond Pasen in supermarkten, buurtwinkels en op markten worden verkocht.

Normaal gesproken is de herkomst van een ei te bepalen via een leesbare eicode, die kippenboeren verplicht zijn op verse eieren te drukken. Maar die verplichting geldt niet als het ei gekookt en geverfd is, omdat het dan geen vers ei meer is maar een levensmiddel.

Supermarkten lossen het vaak op door de code op de verpakking van de geverfde eieren te melden. Wakker Dier heeft daarom vooral twijfels over de herkomst van de losse gekleurde eieren die op markten en in buurtwinkels worden verkocht. Bij de steekproef bleek dat ook de meeste verkopers niet wisten wat voor ei ze verkochten. Bij navraag door Wakker Dier bij de eierhandel bleek dat de kans groot is dat het gaat om legbatterij-eieren.