Terugroepactie van bloedverdunner

Washington, 22 maart. Een tweede fabrikant van de bloedverdunner Heparine heeft in de VS zijn medicijn teruggeroepen, omdat het medicijn van Friday B Braun Medical gevaarlijke vervuilde bestanddelen kan bevatten. Eerder werd vervuilde heparine van concurrent Baxter International in verband gebracht met 19 sterfgevallen en honderden allergische reacties. Ook in Duitsland en Japan zijn er terugroepacties geweest van heparine. Friday B Braun verklaarde gisteren dat het zijn middel als voorzorg terughaalt, maar er nog geen klachten rond zijn product zijn geweest. Het bedrijf kwam tot zijn actie nadat toeleverancier Scientific Protein had gezegd dat er een vervuild bestanddeel was aangetroffen in het ingrediënt dat het levert. Sommige bestanddelen van heparine worden gemaakt uit de ingewanden van varkens en ander dierlijk materiaal in kleine Chinese fabrieken. Scientific Protein heeft een fabriek in China die inkoopt bij deze kleine werkplaatsen.