Televisie Voorkeur

Al 12.000 jaar is de hond helper en kameraad van de mens. Hondenliefhebbers roemen hun intelligentie, maar hoe slim zijn honden werkelijk? National Geographic, 19.00-20.00u. A Shih Tzu has its fur blow dried before going into the parade ring at the Crufts dog show in Birmingham, central England March 6, 2008. Crufts was founded in 1891 by entrepreneur Charles Cruft and has long been established as one of the world's greatest dog shows. REUTERS/Alessia Pierdomenico (BRITAIN) REUTERS

rond pasen

The passion. Laatste aflevering van de vierdelige Britse dramaserie over de laatste dagen van Jezus. Jezus wordt van het kruis gehaald en bijgezet in een tombe. De volgende ochtend is de steen voor de ingang weggehaald en is het lichaam verdwenen. BBC 1, 20.30-21.00u.

actualiteiten

Buitenhof. Thema-uitzending over de opkomst van de synthetische biologie. Debat met Cees Dekker (hoogleraar moleculaire biofysica in Delft), Bert Poolman (hoogleraar biochemie en directeur van het Europese Instituut voor synthetische biologie in Groningen), Huub Schellekens (hoogleraar medische biotechnologie in Utrecht) en Jan Staman (directeur Rathenau Instituut). Presentatie: Clairy Polak. Column van Jos de Beus. Ned.1, 12.10-13.10u.

Panorama: Alex James, de cocaïnedagboeken. Alex James spendeerde als bassist van de groep Blur een miljoen pond aan cocaïne en champagne. Hij is nu afgekickt. James gaat naar Colombia op uitnodiging van president Alvaro Uribe, die beroemdheden die bekend staan vanwege hun druggebruik, de ravage wil laten zien die cocaïne in zijn land aanricht. De reportage is het verslag van James’ belevenissen in Colombia. België 2, 20.10-20.50u.

informatief

ZDF Expedition: Das Geheimnis der Dino-Mummie. In 2005 werd in de Amerikaanse staat Noord-Dakota een compleet geconserveerde dinosaurus ontdekt. ZDF, 19.30-20.15u.

Brilliant beasts: Dog Genius. We delen de planeet met 400 miljoen honden: schoothondjes, speelkameraden, werkhonden, kampioenen en slimme helpers. Honden zijn al zo’n 12.000 jaar geleden gedomesticeerd en ze zijn sinds die tijd onmisbaar geweest als helper en kameraad van de mens. Hondenliefhebbers roemen hun intelligentie, maar hoe slim zijn honden werkelijk? National Geographic, 19.00-20.00u.

Hof van Joosten. Reconstructies van waar gebeurde juridische conflicten. Mensen in het publiek geven aan hoe ze geoordeeld zouden hebben. De vraag is: hoe valt het oordeel van het publiek uit in vergelijking met het werkelijke oordeel? Vandaag over draagmoeders. Presentatie Astrid Joosten. Ned. 2, 21.00-21.45u.

Zembla: De trucs van Char, het medium. In haar programma nodigt Char mensen uit die een dierbare hebben verloren, met wie zij in contact kan komen. Maar de readings van Char en andere mediums zijn gebaseerd op tactieken die nagenoeg iedereen kan aanleren. Volksverlakkerij dus? Ned.2, 21.45-22.39u.

cultuur

Boeken. Wim Brands in gesprek met de Vlaamse filosofe Ann Meskens over haar boek Eindelijk buiten, beschouwingen over het leven in de stad. Eerder schreef Meskens een filosofisch boek over de filmmaker Tati, dat zich ook al liet lezen als een pamflet tegen cultuurpessimisme. Ned.1, 11.30-12.00u.

The choir. Zesdelige serie waarin koordirigent Gareth Malone een groep middelbare scholieren die nog nooit met klassieke muziek in aanraking zijn geweest, omvormt tot professionele koorzangers. In de eerste aflevering komen de kandidaten auditie doen. Ned. 2, 17.45-18.15u.

De leescoupé. Karin de Groot ontmoet in de trein Ellen Braam die helemaal weg is van het boek Alleen op de wereld van Hector Malot. Te gast: Jan Mulder. Laatste aflevering. Ned. 2, 23.20-23.50u.

amusement

The no.1 ladies’ detective agency. Brits misdaaddrama gebaseerd op de romans van de schotse auteur Alexander McCall Smith, die jarenlang in Botswana werkte en woonde. Hoofdpersoon in zijn boeken is een Afrikaanse miss Marple, mevrouw Precious Ramotswe, die een detectivebureau begint en allerlei raadsels en misdaden oplost. In de film spelen verschillende zaken door elkaar. Er wordt een lijk gevonden in de auto van de sinistere Charlie Kgotso. Ze onderzoekt een ontvoeringszaak en verdiept zich in hekserij. De regisseur van de film is de onlangs overleden Anthony Minghella. BBC 1, 22.00-23.45u.

sport

Studio Sport. EK Zwemmen in Eindhoven en Engels voetbal. Ned.1, 18.00-20.00u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Samenvattingen van de vandaag gespeelde wedstrijden: Sparta Rotterdam – Feyenoord, Willem II – Heracles Almelo, FC Twente – Ajax, VVV-Venlo – NEC. Presentatie: Humberto Tan. RTL 4, 19.00-20.30u.