Televisie Voorkeur

Op zoek naar prille democratie in Afghanistan. België 2, 20.10-20.40u. An Afghan woman waits at the World Food Programme (WFP) food distribution center to get food aid in Kabul on March 9, 2008. The United Nation's World Food Programme has started providing emergency food assistance to millions of Afghans who can no longer afford to buy their staples of wheat and wheat flour, it said on March 7. The aid, some of it being distributed inside the capital, will reach about 2.5 million people in the next three months, the World Food Programme (WFP) said in a statement. AFP PHOTO/SHAH Marai AFP

rondom pasen

Bible uncovered. De verhalen uit de bijbel bevatten tal van miraculeuze gebeurtenissen. In vijf afleveringen – allemaal vandaag te zien – worden ze aan een nadere analyse onderworpen. Maar er gebeurt meer op deze ‘dag over het christendom’ op National Geographic. Er zijn ook afleveringen te zien van de series Is it real? – bv. over de geheimen die de Da Vinci Code zou blootleggen – en Secret Bible, met onderwerpen als de Apocalyps en de tempelridders. National Geographic, 14.00-3.00u.

Paaswake. Live-registratie van de paasnachtdienst in de Sint Nicolaas basiliek in IJsselstein. Met de ontsteking van het paasvuur, bijbellezingen, gebed en koorzang. Voorganger is mediapastor Peter Denneman. Ned.2, 23.00-0.20u.

actualiteiten

Nova. Te zien is de Belgische reportage ‘Ik ben erger dan Dutroux’, over verkrachter en seriemoordenaar Michel Fourniret. Donderdag begint de rechtszaak tegen hem. Ned.1, 22.15-23.00u.

informatief

Louis Theroux: Gambling in Las Vegas. Nieuwe vierdelige serie waarin Louis Theroux merkwaardige fenomenen in de VS onderzoekt. In de eerste aflevering praat hij in Las Vegas met mensen die al hun geld op de speeltafel of in de gokmachine gooien. Ned.3, 19.55-21.00u.

Vranckx: Afghanistan unveiled. In het zuiden van Afghanistan wordt nog hard gevochten. Maar in het noorden is een parlement gekozen en zou het normale leven weer op gang moeten komen. Reporter Sharmeen Obaid-Chinoy reist door het land op zoek naar de prille democratie en de wederopbouw na de Talibaan. Ze ziet al gauw dat het er met name voor de Afghaanse vrouw niet beter op is geworden. België 2, 20.10-20.40u.

Rondom 10. Discussie over de noodzaak van proefdieronderzoek. Aan het woord komen o.a. de dierenactivisten Marianne Huiberts en Ed Destrée, Nefarma-voorzitter Michel Dutrée, neonatoloog Willem de Boode die onderzoek doet op lammeren en biggen, en de ernstig zieke dierenactiviste Terese Grassi. Zij is tegen proefdier-onderzoek, maar wel afhankelijk van op dieren geteste medicijnen. Presentatie: Cees Grimbergen. Ned.2, 21.05-22.00u.

James Cook: Seefahrer und Entdecker. Tweedelige documentaire over de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook. Deel 1 gaat over zijn reis naar Tahiti waar hij de zogenoemde Venusovergang ging waarnemen. Morgen deel 2. Arte, 22.30-0.20u.

kunst en cultuur

Culture show. Presentator Verity Sharp praat met Alison Goldfrapp over het nieuwe album van de Goldfrapps: Seventh Tree. Verder een compilatie van candidcamera-opnamen van streetdance-evenementen in Liverpool. Tim Samuels bezoekt de grote muziekfestivals en rapporteert erover. Verder: Sathnam Sanghera over zijn debuutroman If You Don’t Know Me By Now, over zijn jeugd in Wolverhampton. BBC 2, 20.10-21.00u.

amusement

Royalty Quiz. Aan de hand van mooie royaltymomenten presenteren royaltywatcher Jeroen Snel en quizmaster Bert van Leeuwen een spelshow waarin kenners van ons koningshuis strijden om de titel ‘beste royaltykenner van Nederland’. Uit zes voorrondes komen zes kandidaten die het in de live-finale op Koninginnedag gaan opnemen tegen professionele royaltydeskundigen. Vandaag de eerste voorronde. Ned.2, 20.15-21.05u.

Rayman is laat. Te gast bij tante Es is presentatrice Nelleke van der Krogt, onder meer bekend van de programma’s Opsporing Verzocht en Tussen Kunst & Kitsch. Verder met Düzgün Yildirim, die in september uit de SP werd gezet en nu een eigen fractie leidt in de senaat. En aandacht voor schermen, in de rubriek ‘op weg naar Peking’. Muziek van de band Bernie’s Lounge. Ned.1, 22.25-23.15u.

sport

NOS Wielrennen. Verslag van de eerste wielerklassieker van het seizoen: Milaan-San Remo. Ned.1, 15.00-17.25u.

NOS EK Zwemmen. Live verslag van het langebaan zwemmen in Eindhoven. En samenvattingen van het schoonspringen en synchroonzwemmen. Ned.2, 18.00-20.15u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden Heerenveen – Roda JC, AZ – De Graafschap, PSV – FC Groningen en Excelsior – FC Utrecht. RTL 4, 22.30-23.50u.