Televisie Voorkeur

Nachtverhalen van mensen in Weerwolven. België 2, (Canvas), 21.35-22.05u.

documentaire

Geheimakte Jesus: Die Evangelien der Ketzer. Twintig jaar geleden kwam via een Egyptische handelaar volgens een ‘Raiders of the lost Ark-scenario’ het evangelie van Judas in de openbaarheid. Bestudering daarvan geeft een heel ander beeld van de ‘historische’ Jezus. ZDF 19.30-20.15u.

Ladies first: Jennie en het huis van Istalif. Annemie Struyf portretteert acht heel verscheiden vrouwen. In de tweede aflevering ontdekt Annemie, samen met Jennie, bij een vrouwenhuis op 60 kilometer van Kaboel, hoe het gevaar elke dag om de hoek loert. België 1 (Eèn), 20.30-21.20u.

Belga sport: Jos Verbeeck, de rebel van de renbaan. Documentaire over de jockey Jos Verbeeck uit Wolfsdonk, die vier keer een van de meest prestigieuze paardenraces ter wereld won, de Prix dÁmerique die bij Vincennes, Parijs, wordt gelopen. België 2, (Canvas), 22.10-23.00u.

Holland Doc: Een bitterzoete verleiding. Documentaire onthult de wereld die schuil gaat achter het Kindersurprise-ei, een commerciële versie van het traditionele Italiaanse paasei. De speelgoedfiguurtjes uit de chocolade eieren worden door miljoenen volwassenen wereldwijd verzameld, verhandeld, vervalst en gesmokkeld. De marktwaarde van zeldzame oude speeltjes kan oplopen tot meer dan duizenden euro’s per stuk. Prof. dr. V. Fischer, curator van het Museum für Angewandte Kunst in Frankfurt, rekent de Kindersurprise tot de ‘echte kunst’, en legt uit waarom hij er een expositie aan wijdt. Ned.2, 22.10-23.10u.

Parents de meurtriers. Franse documentaire uit 2007 van Olivier Pighetti over de manier waarop ouders van een moordenaar of moordenares met dit gegeven omgaan. België 2, (Canvas) 23.00-23.55u.

Jan Cox, a Painter's Odyssey. Documentaire over de Belgische schilder Jan Cox (1919-1981). België 2, (Canvas), 23.55-1.10u.

informatief

Oz and James’ big wine adventures. Informatieve roadmovie. De Britse wijnjournalist Oz Clarke probeert zijn collega van het autoprogramma Top Gear de beginselen van de ‘oenologie’ bij te brengen. Vanavond de Bourgogne. België 2, 21.10-21.40u.

Alternative therapies: Reflexology. Reportageserie over alternatieve therapieën. Refloxologen zijn ervan overtuigd dat de voetzool plekken bevat die corresponderen met alle lichaamsdelen. Met een behandeling van deze ‘drukpunten’ zijn allerlei uiteenlopende kwalen te verhelpen, van hoofdpijn tot astma en onvruchtbaarheid. BBC 2, 22.00-23.00u.

Tegenlicht: Boys from Baghdad. Op de Tariq Bin Ziad High School in Bagdad hebben vier jonge vrienden en klasgenoten – een Koerd, een sjiiet, een christen en een gemengde soenniet-sjiiet – een camera gekregen om hun leven en elkaar te filmen. Ned.2, 23.10-0.10u.

cultuur

De avond van de jonge musicus. Thema-avond waarin vijf jonge talentvolle musici met elkaar de strijd aangaan. Wie vertegenwoordigt Nederland tijdens het internationale muziekconcours Eurovision Young Musicians 2008 begin mei in het Oostenrijkse Wenen? De deelnemers zijn trompettist Saleem Khan, cellist Steven Bourne, pianist Nicolas van Poucke, violiste Nora van der Stelt en slagwerker Laura Trompetter. Ze worden in hun uitvoering begeleid door het Rotterdams Kamerorkest onder leiding van Conrad van Alphen. De jury bestaat uit dirigent Lucas Vis en celliste Quirine Viersen. Presentatie Hadassah de Boer.Ned.2, 20.30-22.00u.

NPS Klassiek: Beethoven Mis in C. Ludwig van Beethoven heeft twee missen gecomponeerd. De Mis in C in 1807 en de veel grotere en wereldberoemde Missa Solemnis vijftien jaar later. De Mis in C schreef hij in opdracht van prins Nikolaus Esterházy II, die elk jaar een nieuwe mis liet uitvoeren voor zijn overleden vrouw. Esterházy vond Beethovens mis niet mooi. Ook latere opvoeringen waren geen succes. Toch was de kritiek van de recensenten in de Allgemeine musikalische Zeitung uit die tijd veel milder. Uitvoering door de Radio Kamer Filharmonie, het Groot omroepkoor en een keur aan solisten o.l.v. dirigent Kenneth Montgomery. Ned.2, 0.10-1.05u.

sport

NOS: EK zwemmen Eindhoven. Live verslag van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen en tevens een samenvatting van het schoonspringen en het synchroonzwemmen. Ned.2, 18.00-20.00u.