Overige Films

Suske en Wiske: de duistere diamant (Rudi Van Den Bossche, 2004, België/Duitsland). Live-actionverfilming van gelijknamige stripalbum van Willy Vandersteen (nr 121) is een film die ergens tussen Kabouter Plop en De schippers van de Kameleon zweeft. Toch is deze verfilming beter geslaagd dan de poppenserie van de jaren zeventig. Met Dirk Roofthooft als Lambik, Peter Van Den Begin als Sidonia, Thekla Reuten als een mooie tovenares. België 2, 9.00-10.25u.

Svein og rotta/Sven en zijn rat (Magnus Martens, 2006, Noorwegen). Spannende komedie voor de jeugd. De allerbeste vriend van Sven is een rat. Dat wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Ned.3, 10.30-11.40u.

Theo & Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium (Pieter Kramer, 1989, Nederland). Smakelijk bioscoopdebuut van Arjan Ederveen en Tosca Niterink stamt uit hun pre-Kurk-periode. Een brutale, melige en geraffineerd vormgegeven vaderlandse tegenhanger van Buñuels La fantôme de la liberté. Met Adèle Bloemendaal als sadistische vamp en Marco Bakker als parodie op zijn eigen imago (anno 1989). RTL 7, 13.05-15.00u.

Kameleon 2 (Steven de Jong, 2005, Nederland). Vervolg op even oubollige als effectieve jeugdfilm naar de boeken over Friese tweeling Hielke en Sietse. Ned.1, 18.10-20.00u.

The Royal Tenenbaums (Wes Anderson, 2001, VS). Mildbittere komedie over een in pasteltinten gefilmde Adams-family markeert nieuw hoogtepunt in de samenwerking tussen regisseur Wes Anderson (Rushmore) en acteur en scenarioschrijver Owen Wilson. Ze presenteren de door incest, zelfmoord, racisme, depressies, verslaving en misdaad geteisterde familie Tenenbaum met patriarch Gene Hackman, elegant-gedecideerde moeder Anjelica Huston en hun drie kinderen. RTL 7, 18.20-20.30u.

Chicken Run (Peter Lord & Nick park, 2000, Engeland). WO2-ontsnappingsklassiekers als The Great Escape en Stalag 17 stonden model voor onweerstaanbare klei-animatiefilm van de makers van Wallace & Gromit. Betreft een naargeestige kippenboerderij. Stemmen van o.a. Mel Gibson en Miranda Richardson. BBC 1, 18.40-20.00u.

Ocean’s Twelve (Steven Soderbergh, 2004, VS). Vervolg op de fijne kraakfilm Ocean’s Eleven. De sterrencast is gebleven, Steven Soderbergh voert weer de regie, het budget steeg van 85 miljoen dollar naar 115 miljoen, maar beter is het vervolg niet geworden. Film zit volgepropt met plotwendingen en verrassingen. Er zitten meer praat- dan actiescènes in, maar de dialogen missen brille. Toch hebben George Clooney, Brad Pitt, Elliott Gould en Catherine Zeta-Jones eerder bewezen daar wel raad mee te weten. Deel van de film is in Nederland opgenomen, met een ingenieuze antiekroof aan een Amsterdamse gracht. Wie goed oplet, herkent Jeroen Krabbé als slachtoffer. SBS 6, 20.30-22.50u.

Catch Me if You Can (Steven Spielberg, 2002, VS). Opgewekte mythologisering van de waargebeurde geschiedenis van minderjarige oplichter Frank Abagnale jr., die zich, nog voor hij 21 werd, uitgaf voor piloot, dokter en openbare aanklager en ruim een miljoen dollar aan valse cheques incasseerde. Spielbergs voornaamste doel lijkt minutieus en verlekkerd te laten zien hoe slim die man was. Leonardo DiCaprio als Abagnale en Tom Hanks als saaie FBI-man. BBC 1, 21.30-23.45u.

Silkwood (Mike Nichols, 1983, VS). Meryl Streep speelt monumentale titelrol in genuanceerd portret op menselijke schaal van de anti-nucleaire martelares Karen Silkwood, die in 1974 op 28-jarige leeftijd bij een onduidelijk auto-ongeluk om het leven kwam. Ook met Kurt Russell en Cher. BBC 2, 0.55-3.00u.

Wild River (Elia Kazan, 1960, VS). Voorbeeldig drama, gesitueerd in Tenessee Valley anno 1933. Stuwdamplannen van Montgomery Clift stuiten op verzet van bewoonster Jo Van Fleet. Met Lee Remick als romantic interest. Dinsdag, BBC 2, 13.30-15.15u.