Overige Films

In Which We Serve (David Lean & Noel Coward, 1942, Engeland). Noel Coward tekende voor scenario, co-regie en hoofdrol in uitstekende oorlogsfilm over de bemanning van een torpedojager. Ook met John Mills, Richard Attenborough, Celia Johnson. BBC 2, 16.20-18.10u.

Ghostbusters II (Ivan Reitman, 1989, VS). In vervolgfilm bestrijden de spokenjagers, onder wie Bill Murray en Dan Aykroyd, andermaal Het Kwaad, dat zich dit keer voedt met de notoire kribbebijterigheid van de Newyorkers. De film spot met alles wat heilig is, grossiert in speciale effecten en slapstick maar vergeet zichzelf te relativeren. Veronica, 18.25-20.30u.

Hostage (Florent Emilio Siri, 2005, VS). Bruce Willis als een politieonderhandelaar die een levensgevaarlijke situatie in de eerste scène volkomen verkeerd inschat. Daar wordt de psychologische injectie gegeven aan een verder tamelijk doorsneeïge actiefilm. Drie jongens gijzelen bijna toevallig een gezin dat helemaal geen toevallig gezin blijkt te zijn. Dan moet Willis’ personage nog één keer zijn stem ombuigen tot een wetsinstrument en slachtoffers en daders tot kalmte manen. RTL 5, 20.30-22.30u.

National Treasure (John Turteltaub, 2004, VS). Plottechnische idiotie en nagelbijtende spanning gaan hand in hand in crypto-religieus-historische avonturenthriller waarin kunsthistorici, schatzoekers, vrijmetselaars en de Amerikaanse geheime dienst achter een Tempeliersgeheim aan zitten. De aanwijzingen voor de ontknoping van het Grote Geheim zijn te vinden op uiteenlopende documenten zoals 100-dollarbiljetten en de Onafhankelijkheidsverklaring. In het stelen daarvan gaat voor hoofdrolspeler Nicholas Cage veel tijd zitten. SBS 6, 20.30-22.50u.

The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001, VS). Hippe actiefilm over rivaliserende bendes, een infiltrerende politieman (Paul Walker) en vooral over illegale straatraces met patserige opgevoerde Honda’s. Met Vin Diesel als de bendeleider. Veronica, 20.30-22.35u.

Samsara (Pan Nalin, 2001, India/Italië/Frankrijk/Duitsland). Speelfilmdebuut van de Indiase autodidact Pan Nalin (later goed voor o.a. de documentaire Ayurvada: Art of Being) over boeddhistische monnik die, voordat hij de verlichte staat kan bereiken, eerst het leven meent te moeten leren kennen. Een leven waar hij vanaf zijn vijfde verjaardag van verstoken is geweest. Zijn letterlijke terugkeer naar de aarde en het aardse wordt gefilmd in de kleuren van de seizoenen. De overdadige kleurstelling is in de ogen van Westerlingen wellicht verblindend kitcherig. België 2, 20.55-23.15u.

Jagged Edge (Richard Marquand, 1985, VS). In de voetsporen van Hitchcock gemaakte thriller over de duistere kanten van de menselijke geest. Advocate Glenn Close valt voor cliënt Jeff Bridges, die mogelijk een gruwelijke moord heeft gepleegd. V8, RTL8, 22.30-0.30u.

Bringing Down the House (Adam Shankman, 2003, VS). Flauwe komedie waarin ingeslapen belastingadviseur Steve Martin leert rappen van Queen Latifah. BBC 1, 24.00-1.45u.

American Friends (Tristam Powell, 1991, Engeland). Even zorgvuldig als sympathiek drama bespot de stijve Victorianen nu eens niet, maar slaat hen liefdevol gade. Co-scenarist Michael Palin speelt een Oxford-classicus wiens leven ontregeld raakt na een ontmoeting, in Zwitserland, met de Iers-Amerikaanse Connie Booth. BBC 2, 0.55-2.30u.