Opmerkelijk koud

Niet alleen vallen de Paasdagen dit jaar erg vroeg, ze lijken ook nog eens ongebruikelijk koud te verlopen. Zo worden vandaag, maar ook morgen en maandag winterse buien verwacht. Het kan lokaal even wit worden. Met hooguit 4 of 5 graden is het erg koud. Bepalend voor het weer vandaag is een lagedrukgebied boven Polen. Aan de noordwestelijke flank van dit systeem voert een krachtige wind – aan de Nederlandse kust hard tot stormachtig uit noord of noordoost – erg koude lucht aan. Aan die koude lucht gaan buien vooraf die langzaam naar het zuiden trekken. In het noorden neemt de regen vanmiddag af, in het zuiden nog niet. Veel van deze buien bevatten hagel en natte sneeuw. Het wordt niet warmer dan 3 tot 7 graden en de wind maakt het koud. Vanavond en vannacht klaart het vooral in het binnenland op bij een afnemende wind. Aan de kust kan het nog regenen. De temperaturen gaan snel omlaag, landinwaarts vriest het 3 tot 5 graden. Aan de kust is het minder koud, maar is er ook lichte vorst. Morgen en maandag bepaalt een nieuwe storing het weer met meer winterse buien.