Nu ook nog zijn mooiste wereldrecord kwijt

Vanaf zijn ziekbed zag Pieter van den Hoogenband hoe de Fransman Alain Bernard zijn wereldrecord verbeterde op de 100 vrij.

Jarenlang werd erop gejaagd, in zwembaden over de hele wereld. Maar uitgerekend in zijn thuisbad De Tongelreep in Eindhoven raakte Pieter van den Hoogenband gisteravond na zevenenhalf jaar het wereldrecord (47,84) kwijt dat de Nederlandse zwemicoon op 19 september 2000 tijdens de Olympische Spelen van Sydney vestigde.

Als verdoofd keek het Eindhovense zwempubliek gisteravond naar het scorebord na de halve finale van de 100 meter vrije slag. Het stond er echt: Alain Bernard (Fra) 47,60 – World Record. Toen het historische nieuws ten volle doordrong tot de toeschouwers kreeg de verbouwereerde Fransman alsnog een staande ovatie.

De 24-jarige Bernard voltrok het vonnis nota bene in het zwembad dat zo ongeveer werd aangelegd ter ere van Van den Hoogenband. Om het horrorscenario voor hem compleet te maken, kon hij zich niet eens verdedigen tegen de geweldexplosie van de Fransman. Van den Hoogenband (30) ligt sinds dinsdag thuis in bed met griepverschijnselen en moest bij de EK afzeggen voor ‘zijn’ 100 meter, het nummer waarop hij twee keer achter elkaar de olympische gouden medaille behaalde.

Hoewel niemand vooraf rekening had gehouden met een wereldrecord op dit nummer in Eindhoven, was het afgelopen jaar wel duidelijk dat steeds meer zwemmers stonden te dringen om de positie van Van den Hoogenband over te nemen. De internationale zwemtop op de 100 meter is op dit moment zó sterk dat niemand straks tijdens de Olympische Spelen in Peking verzekerd lijkt van zelfs maar een plek in de finale op het koningsnummer.

Alain Bernard is in elk geval vanaf nu de man waarop zwemmers als Stefan Nystrand (Zweden), Filippo Magnini (Italië), Roland Schoeman (Zuid-Afrika) en Eamon Sullivan (Australië) de jacht zullen openen.

Én Pieter van den Hoogenband, die in Peking nog één keer in zijn prachtige carrière wil vlammen op ‘zijn’ afstand. Voorspeld werd al langer dat de Nederlander, om een unieke olympische trilogie te voltooien, in de Chinese hoofdstad onder zijn eigen wereldrecord zou moeten zwemmen.

„In topsport weet je één ding zeker”, zei Van den Hoogenbands trainer Jacco Verhaeren over het record van Bernard. „Een wereldrecord raak je een keer kwijt. Je weet nooit wanneer, je weet nooit waar. Pieter is sportman genoeg om dat ook te weten. Ik heb een fantastische race gezien. Ik weet niet hoe Pieter dit beleeft, maar ik vind het ergens wel mooi dat het in Eindhoven gebeurt. Een wereldrecord, zeker op de 100 meter vrij, is iets heel bijzonders.”

Bernard, die vorig jaar al eens 48,12 had gezwommen, zei te hebben gevoeld dat hij het record kon kon breken, maar had niet gedacht dat het hem nu al zou lukken. „Toen ik het record zag staan, trilde ik over mijn hele lijf. Het is wel heel symbolisch dat ik het record in Pieters bad verbeter. Ik vind het wel jammer dat hij niet meedoet. Ik hoop dat hij beter wordt en er in Peking bij is. Hij is de meester van de sprint, we hebben hem nodig.”

Verhaeren zei zich er altijd over te hebben verwonderd dat de toptijd van zijn pupil zo lang was blijven staan. Tot gisteravond was behalve Van den Hoogenband (tweemaal) alleen Nystrand een keer onder de 48 seconden gedoken. „Dit is geen verrassing. Je ziet het langzaam aankomen. Het niveau op dit nummer is ongelooflijk hoog op dit moment. We zullen de komende tijd heel veel races in de 47 seconden zien.”

Verhaeren kon niet zeggen of hij verwacht dat Van den Hoogenband in staat is nog aan de tijd van Bernard te komen. „Ik heb geen idee of hij dit kan of niet. Op dit moment zeker niet. Je traint altijd om jezelf te verbeteren. Het wordt een hele klus.”

Een jaar geleden leed Van den Hoogenband tijdens de WK langebaan een pijnlijke nederlaag op de 200 vrij tegen de Amerikaanse veelvraat Michael Phelps, die in Melbourne het ene na het andere wereldrecord zwom. Alleen de 100 meter is te kort voor Phelps.

Destijds zei Verhaeren dat Van den Hoogenband nooit van zijn leven meer aan dat wereldrecord (1.43,86) zou komen. „Dat gevoel heb ik met dit wereldrecord op de 100 meter niet”, zei de coach gisteravond. Hij was eerlijk genoeg om te stellen dat nieuw olympisch succes er voor zijn pupil „niet makkelijker op is geworden”.

    • Rob Schoof