Nieuwe successiewet, sigaar uit eigen doos?

Wat klinkt het mooi: staatssecretaris De Jager verlaagt de successierechten en verhoogt de bijbehorende vrijstellingen. Echtgenoten en kinderen mogen er in de nieuwe wet niet op achteruitgaan en andere verkrijgers gaan er zelfs op vooruit. Wie betaalt de prijs van deze wijzigingen? De hervorming moet immers kostenneutraal verlopen.

De aangekondigde wijzigingen in de successiewet lijken een sigaar uit eigen doos te worden. De staatssecretaris zoekt de dekking in afschaffing van constructies als ”erven via buitenlandse trusts”. Dergelijke constructies komen echter zeer weinig voor en worden in de praktijk zelden geadviseerd door notarissen, estate planners en andere adviseurs.

Ik zie niet goed welke andere ”constructies” de staatssecretaris wil aanpakken om de kostenneutraliteit van deze omvangrijke hervorming te dekken. Bovendien zal de fiscus voortaan zijn pijlen richten op de verkrijger in plaats van op de overledene. De uitwerking van deze drastische hervorming is vooraf niet te overzien.

Hoewel de staatssecretaris anderen verwijt geen dekking te hebben voor hun plannen met de Successiewet, lijkt de dekking van de staatssecretaris zelf juist bijzonder wankel. Of gaan de mensen hun eigen tariefsverlaging straks toch zelf betalen? We wachten af...

    • Mr. A.W. Kolff