Mars zoutachtig

Deze opname van het Marsoppervlak is gemaakt door de Mars Odyssey, de NASA-verkenner die nu al ruim zes jaar rond de rode planeet draait. De kleuren zijn niet echt, maar een gevolg van het gebruik van filters. Daarmee kunnen verschillen in de samenstelling van gesteenten aan het oppervlak letterlijk aan het licht worden gebracht. NASA

Deze opname van het Marsoppervlak is gemaakt door de Mars Odyssey, de NASA-verkenner die nu al ruim zes jaar rond de rode planeet draait. De kleuren zijn niet echt, maar een gevolg van het gebruik van filters. Daarmee kunnen verschillen in de samenstelling van gesteenten aan het oppervlak letterlijk aan het licht worden gebracht. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door mineralen die chloriden bevatten, verbindingen die ook voorkomen in zouten. Op aarde ontstaan deze zouten in gebieden waar water verdampt, of waar vulkanische gassen uit het oppervlak ontsnappen. De Mars Odyssey heeft nu ook op de oude hooglanden op Mars tekenen van zulke zoutachtige afzettingen gevonden. Het gaat om ongeveer tweehonderd kleine gebiedjes die op allerlei hoogten liggen. De exacte samenstelling van de chloridenrijke mineralen is onbekend. Hun voorkomen en verspreiding wijst er echter op dat grote delen van het Marsoppervlak 3,5 tot 3,9 miljard jaar geleden met water moeten zijn bedekt, aldus Mikki Osterloo en haar collega’s in Science van 21 maart. (GB)