Liberianen zijn in ban van volkstelling

Aanplakborden in de jungle, spotjes op de radio, scholen die vrijaf geven: Liberia verkeert in een milde staat van opwinding. Oorzaak: de eerste volkstelling in een kwarteeuw in het West-Afrikaanse land.

Het tellen van inwoners is zo oud als de weg naar Rome, maar in een land waar het sinds 1984 niet meer is voorgekomen en in de tussentijd een oorlog de bevolking heeft gedecimeerd, veroorzaakt het de nodige rumoer.

Negenduizend ambtenaren zijn een jaar lang stad en land afgegaan om alle huizen en hutten in kaart te brengen. Sinds gisteren worden alle woningen bezocht om hoofden te tellen, een operatie die naar verwachting een week gaat duren.

De regering heeft de bevolking opgeroepen om thuis te blijven voor de telling. Via aanplakborden, maar ook via de populaire zangeres Juli Endee. Een liedje, waarin zij oproept „je te laten tellen”, valt in alle zestien talen van Liberia regelmatig te beluisteren op de radio.

De campagne is geen overbodige luxe want veel Liberianen zijn argwanend over de telling. De regering benadrukt dat de opzet niet is om kinderen te rekruteren als soldaat of extra belasting te heffen, zoals sommigen denken.

De telling is nodig om hulpgoederen en bestaansmiddelen gerichter te kunnen verdelen, stellen de autoriteiten. De VN schatten vorig jaar het aantal Liberianen op 3,8 miljoen.

De kerken in Liberia hebben vergeefs gepoogd de telling uitgesteld te krijgen. Deze begon gewoon op Goede Vrijdag. (AP, BBC)