Lactose-intolerant? Mag je dan kaas op je brood?

Het ministerie van VWS is tegen nieuwe EU-regels voor voedseletiketten voor niet-voorverpakte artikelen (NRC Handelsblad, 13 maart). Het zou niet gaan om producten die internationaal verhandeld worden, dus heeft de Europese Commissie er niets over te zeggen. Bovendien hebben mensen een eigen verantwoordelijkheid, aldus het ministerie. Een klein bericht, maar voor mensen met een allergie, zoals wij, van groot belang.

Tekeningen Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

Dankzij de EU kunnen mensen met een melk- en lactose-intolerantie door Europa reizen. In supermarkten staat namelijk op alle voorverpakte artikelen of er melk en/of lactose in zit. Maar de samenstelling van onze voeding wordt steeds ingewikkelder, al dan niet onder invloed van marketing en gezondheidsclaims, dat je er bij voorverpakte voeding al bijna niet meer uitkomt.

Natuurlijk hebben we een eigen verantwoordelijkheid. Houden we ook graag zo. Eigen verantwoordelijkheid betekent echter navragen en de ervaring leert dat er vaak geen antwoord komt. Ook de bakker en de slager om de hoek weet niet altijd wat er in de grondstoffen zit die hem geleverd zijn. Om maar te zwijgen van restaurants en zelfs ziekenhuizen.

Als het woord lactose al bekend is, moet je niet verbaasd zijn over een boterham met kaas of de vraag of een ei ook niet mag. Professor Savelkoul, die het standpunt van het ministerie kort door de bocht vindt, heeft wat ons betreft meer dan een punt.

    • Lex Evers
    • Dora Twikler