In de genen

Vader en zoon Koster. 3/3/2008 Foto Freddy Rikken Vader en zoon Rieder De Halter Utrecht
Vader en zoon Koster. 3/3/2008 Foto Freddy Rikken Vader en zoon Rieder De Halter Utrecht Rikken, Freddy

Opa Rieder was een enthousiast amateurbokser en wielrenner, aan oma’s kant werd er geworsteld. Vader Jan (52) begon met judo en sambo, een uit Rusland afkomstige combinatie van worstelen en judo. Met negentien werd het definitief worstelen. Bij de illustere Utrechtse worstelvereniging de Halter en dat betekende viermaal in de week zaal- plus nog tweemaal een bostraining. Kwam uit in het vedergewicht (tot 62 kilo) en werd in 1978 Nederlands kampioen. Daarna vele jaren alsmaar tweede, want Frans Janssen van het concurrerende Olympia hield hem steeds van de hoogste podiumplek. Rieder was volgens zijn zeggen te sportief en te netjes om het hem moeilijk te maken. Maar geeft nu toe: hij was de beste. Deed op zijn 32ste voor het laatst aan een kampioenschap mee. Heeft twee zonen. Waarvan de jongste een hartstocht voor paarden heeft ontwikkeld en Danny (21) al op zijn negende worstelde. Hield daar na twee jaar mee op, want karate en fitness leken hem interessanter. Sinds een jaar of twee is hij op de mat teruggekeerd, traint wekelijks tweemaal en voor een wedstrijd een paar uurtjes extra. Werd vijfde op een Nederlands kampioenschap maar wil beslist hogerop. Hij respecteert zijn vader, ofschoon natuurlijk ouder en slomer. Die van mening is dat zoonlief eerst maar eens moet leren verliezen om te weten wat willen winnen is.

Dit is de twaalfde aflevering van een serie over familiebanden in de sport.