In Beeld

Boetelingen op Santissimo Cristo de las Injurias in Zamora, Spanje, 19 maart 2008 Foto AP, Daniel Ochoa de Olza Penitents of the 'Stmo. Cristo de las Injurias' light their candles before a Holy Week procession in Zamora, northern Spain, Wednesday, March 19, 2008. Hundreds of processions take place throughout Spain during the Easter Holy Week. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) Associated Press

Wat bezielt die griezels toch? Je superieur achten omdat je huid wit is in plaats van zwart – men hoeft niet eens verachtelijk politiek correct te zijn om dat volslagen krankjorum te vinden. Zijn aanhangers van de Ku Klux Klan ooit psychologisch onderzocht? De uitkomst laat zich raden: doodongelukkig, vandaar de haat jegens anderen. Maar dit is dus de Ku Klux Klan niet, die hebben immers witte puntmutsen. Het is wel ook rite. Dit zijn gelovigen, katholieken, boetelingen die, in het noorden van Spanje, ter gelegenheid van de heilige paasweek deelnemen aan de processie ter ere van de Heilige Christus van de Krenking. Tjonge, tjonge, wat neemt het toch vaak obscurantistische vormen aan, geloof in het hogere. Die puntmutsen, die kaarsen als zwaarden, de theatrale gewaden, die intimiderende handschoenen, dat zogenaamde mysterie. Aan het laatste draagt dit beeld natuurlijk in niet geringe mate bij, met die slagschaduwen op de gloedvolle muur, het clair-obscur, dat enkele goudgekleurde venster, die dramatische barst in het pleister boven het raam.

Waarde lezers, het is Pasen! Christus staat weer op! Voor u ligt van de weeromstuit zoiets als een Paasnummer van Zaterdag&cetera. Over Jezus doen tal van geruchten de ronde. Volgens de Britse wetenschapper Richard Dawkins (interview op pagina 4) zou Jezus, leefde hij nu, een atheïst zijn, net als Dawkins zelf. Volgens bepaalde islamitische groeperingen was Jezus geen jood maar een moslim (pagina 20). Christus, uitgesproken met een g-klank, speelt weer een andere rol op de Veluwe, waar de gelovigen uit de kerken puilen en waar nu mega-godshuizen verrijzen (pagina 24).

    • Pieter Kottman