Grondsmaak

Menno Simon mennosimon@nrc.nl Nederland, Amsterdam, 13-11-07 Menno Simon. © Foto Merlin Daleman
Menno Simon mennosimon@nrc.nl Nederland, Amsterdam, 13-11-07 Menno Simon. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Iedereen die wel eens in Frankrijk stopt om een fles wijn te kopen, kent het verschijnsel: wijn van akker 1 kost drie keer zoveel als wijn van de naastgelegen akker 2. Gevraagd naar de reden krijg je een mysterieus antwoord: „Tja... terroir he...?”

Er zijn Franse freaks die beweren dat je in de wijn de specifieke plek van herkomst kunt proeven. Voor deze ‘terroiristen’ (terreis Frans voor bodem, grond) is terroir de belangrijkste eigenschap van goede wijn.

Nu bestaan er inderdaad wijnen met een uitgesproken minerale smaak: alsof je vuurstenen, kiezels en kalk in je glas proeft. Maar kun je een glas wijn drinken en dan – blind – de coördinaten van de wijngaard erbij geven?

Om te ervaren wat terroir en mineraliteit in wijn betekent, ben ik afgereisd naar Marc Kreydenweiss, naast dichter, filosoof en stylist ook de meest minerale wijnboer in de Elzas die hier op ongeveer 12 hectare volledig biologisch dynamisch druiven verbouwt. Zijn rieslings behoren zonder meer tot de mooiste van de Elzas.

Kreydenweiss is onverbiddelijk in zijn streven naar kwaliteit: niet alleen raadpleegt hij de stand van de maan en sterren voordat hij de wijngaard in gaat, hij snoeit z’n druiven rigoureus, plukt en selecteert met de hand, drukt heel voorzichtig het sap eruit en voegt geen suiker, gisten of enzymen toe. Ongefilterd gaat z’n wijn uiteindelijk op fles om naar vele landen te worden geëxporteerd.

De fabuleuze wijnen van Kreydenweiss zijn leermateriaal in optima forma. Steek je neus in een glas en het is een en al limoen, kruidigheid en ziltig minerale aroma’s die je tegemoet komen. Dat het goede grond is waarop hij boert moge duidelijk zijn, maar zuiver terroir aangeven als reden voor deze grootse wijnen is een ontkenning van zijn vakmanschap.

‘Terroir’ is vooral een marketingterm, te vergelijken met aanbevelingen als ‘artisanaal’, ‘zeldzaam’, ‘exclusief’ en dergelijke. Terroir zit tussen de oren, niet in het glas.

Wijn van Marc Kreydenweiss wordt in Nederland onder andere verkocht door Heisterkamp Wijnkopers te Ootmarsum, de prijs voor een fles riesling is afhankelijk van de wijngaard (terroir!), vanaf ca. €13,- euro. mennosimon@nrc.nl