Gids met adviezen voor zelfdoding

Mensen die zelfdoding overwegen, kunnen binnenkort op basis van wetenschappelijke informatie hun eigen methode kiezen. De stichting Wetenschappelijk Onderzoek naar Zorgvuldige Zelfdoding (WOZZ) gaat een boek verkopen met adviezen voor mensen die euthanasie op zichzelf willen plegen.

Het is voor het eerst dat een groep wetenschappers tot in detail methoden voor zelfdoding beschrijft voor een algemeen publiek. Het boek bevat informatie over het bewust stoppen met eten en drinken en de tips om pijn en andere bijverschijnselen te beperken. Ook wordt er aandacht besteed aan auto-euthanasie met behulp van medicijnen en aan de ethische en juridische aspecten waar mensen die hulp verlenen bij auto-euthanasie mee te maken kunnen krijgen.

Volgens een van de auteurs, psychiater Boudewijn Chabot, weten artsen vaak weinig over de palliatieve zorg aan een oudere die bewust wil versterven. „Zij leren daar niets over in hun opleiding. Mensen die zelfbeschikking rond het levenseinde nastreven, kunnen daaraan vorm geven met dit boek.”

Het boek wordt binnenkort in het Duits en Frans vertaald. Afgelopen week ontstond in Frankrijk nog beroering nadat de rechtbank een verzoek om euthanasie van een ernstig zieke vrouw afwees.

Uit sociologisch onderzoek waarop Chabot vorig jaar promoveerde, blijkt dat naar schatting jaarlijks 4.400 mensen weloverwogen en in samenspraak met familie en vrienden sterven. Dat doen ze door te stoppen met eten en drinken of door een zelf verzamelde overdosis medicijnen te slikken. „Dat aantal lag veel hoger dan ik had verwacht”, aldus Chabot.