`Filmfinanciering wordt lastiger`

New York, 22 maart. De druk op de Amerikaanse zakenbanken zal de financiering van nieuwe films bemoeilijken. Dit heeft een topman van het amusementsbedrijf Lions Gate Entertainment gezegd. De internationale kredietcrisis maakt dat banken minder makkelijk geld kunnen uitlenen dan voorheen. Daardoor zal het studio`s en filmmakers moeite kosten om de banken ervan te verleiden geld te steken in films, die behoorlijke financiële risico`s met zich meebrengen. ”Het wordt vooral lastig voor de kleinere films”, zei de topman van Lions Gate. Lions Gate, dat nu onder meer aan een nieuwe Zorro-film werkt, is de grootste onafhankelijke filmstudio van de Verenigde Staten. Vorige maand maakte het bedrijf bekend in het derde kwartaal de winst met 90 procent te hebben zien dalen. Tot op heden heeft Hollywood de crisis redelijk doorstaan. Aan de bioscoopkassa kwam dit jaar al 1,8 miljard dollar (1,2 miljard euro) binnen, ofwel 2,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal bezoekers nam met iets minder dan een procent af.