Film van de dag

De ‘heilige maagd’ wordt rondgereden tijdens Tempo Santo in een Peruaanse bergdorpje. Scène uit de paasfilm Madeinusa.

Madeinusa. Voor de bewoners van een klein bergdorpje in Peru geldt Tiempo Santo als het hoogtepunt van het jaar. In de week tussen Goede Vrijdag en Paaszondag is God dood, en kun je dus alles doen wat Hij verboden heeft. De zonde heeft een weekje vrij. De dochter van de burgemeester is vernoemd naar het labeltje uit een T-shirt – Made in USA – en is verkozen om tijdens de processie die voorafgaat aan Tiempo Santo de rol van Heilige Maagd te spelen, waarna het carnavaleske feest kan beginnen. Maar als de dorpelingen zich opmaken voor deze heilige/zondige week, komt er een vreemdeling hun dorp binnen die ook nog eens probeert de dochter van de burgemeester te versieren. Wie is hij? Wat wil hij? En wat wil zij? Deze intrigerende debuutfilm dong in 2006 mee naar een Tiger Award op het Filmfestival Rotterdam. Met Magaly Solier als Madeinusa. (Claudia Llosa, 2006, PE/E) , Ned. 2, 0.20-2.00u.

    • André Waardenburg