Extra alcoholaccijns geen kater voor Britse bierdrinker

Een `forse accijnsverhoging` maakt het leven zuur voor Britse drinkers, schrijft Floris van Straaten in `Ook de vrouw zuipt zo veel ze kan` (NRC Handelsblad, 19 maart). `Of dat direct tot rustiger vrijdagavonden leidt, is twijfelachtig`, eindigt hij het artikel.

Tekeningen Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

Een proef op de som levert het volgende op. Een pint bier in het café kost hier in Engeland sinds afgelopen zondag 4 pence (5 eurocent) meer. Dat is een prijsstijging van zo`n 1,5 procent. De schatkist vaart hier wel bij - het levert minister van Financiën Alistair Darling jaarlijks honderden miljoenen pond aan extra alcoholaccijns op - maar hier krijgt geen enkele drinker een kater van.

Gegeven de lage prijsgevoeligheid van de bierconsumptie betekent deze maatregel dat de Britten komend jaar een half procent minder bier zullen drinken dan afgelopen jaar. Het blijft in Groot-Brittannië dus oppassen voor de plassen kots - en voor dronken vrouwen natuurlijk.

    • Ben Vollaard