Elf Turkse extremisten opgepakt

De Turkse politie heeft gisteren opnieuw een flink aantal mensen opgepakt op verdenking van banden met de extreem-nationalistische Ergenekon-bende. Deze bende wordt onder andere verdacht van het voorbereiden van een moordaanslag op schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, omdat hij de genocide onder Armeniërs erkent.

Onder de elf mensen die werden gearresteerd bevinden zich de links-nationalistische politicus Dogu Perinçek en Kemal Alemdaroglu, oud-rector van de universiteit van Istanbul. Ook journalist Ilhan Selçuk is opgepakt. Dat is opmerkelijk, omdat hij werkt voor de seculiere krant Cumhuriyet. Collega’s denken dat hij is opgepakt vanwege zijn kritische houding tegenover premier Erdogan.

Met deze arrestaties wordt eens te meer duidelijk hoe veelomvattend dit onderzoek is. Turkse media mogen niet over de Ergenekon-affaire berichten, maar toch wordt er driftig gespeculeerd over wat Ergenekon op haar kerfstok heeft. Daarbij wordt onder andere de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink genoemd en ook de slachtpartij, eveneens vorig jaar, in een Bijbeldrukkerij in Malatya, waarbij drie christenen de dood vonden.