Een dwarsligger

In de strijd voor de Amerikaanse presidentsnominaties lijken de kaarten geschud. Volgens sommige peilingen staat de Republikein McCain voor op de Democraten Clinton en Obama.

De Republikein John McCain Foto AP Republican presidential candidate, Sen. John McCain, R-Ariz., talks to reporters after speaking at a town hall meeting in Springfield, Pa., Friday, March 14, 2008. (AP Photo/Gerald Herbert) Associated Press

Op een opgewekt humeur had ik m’n Amerikaanse schoonvader Gino Gemignani lange tijd niet kunnen betrappen, maar afgelopen zondag sloeg zijn stem bijna over van enthousiasme. „Wat een week”, zei hij door de telefoon. De Democraten waren in zwaar weer beland. „Fun to watch”, zei Gino over de problemen van presidentskandidaat Barack Obama met zijn radicale dominee en voormalig gouverneur Eliot Spitzer van New York met een call girl. „Fun to watch.” Zodra Gino deze uitdrukking gebruikt, weet ik uit ervaring, moet je als Democraat vrezen voor je politieke leven. Hij prijst de tegenpartij er het graf mee in. „Can you believe it?” schreeuwde hij bijna. „Volgens sommige peilingen staat John McCain nu voor op zowel Hillary als Barack.”

Onlangs brachten Gino (66) en z’n echtgenote Peggy (67) een week bij ons door. Toen somberden ze nog over de kansen van de Republikeinen, die het volgens hen onder George W. Bush hadden verbruid. Kenmerkend voor de deplorabele staat waarin de Republikeinse partij in de nadagen van Bush verkeert, was dat ze verdeeld waren in hun voorkeur voor zijn opvolging. Peggy was voor Mike Huckabee, Gino voor McCain, zij het zonder enig enthousiasme.

Nu McCain de nominatie voor het presidentschap op zak heeft is de vraag relevant waarom niet. Je zou, op het eerste gezicht, het tegenovergestelde verwachten: m’n schoonvader houdt van het militaire bedrijf, vooral van de Naval Academy, en McCain is daar opgeleid. Later, als krijgsgevangene in Vietnam, werd McCain jarenlang mishandeld, en Gino weet het één en ander van het verbijten van pijn. Nadat hij in de jaren zeventig was aangereden door een dronken automobilist bracht hij maanden door in een ziekenhuis.

Toch is er iets aan McCain dat hem tegenstaat. Na lezing van een recent profiel van hem in The New Yorker, wist ik ineens wát: de Republikeinse presidentskandidaat kijkt nooit naar het nieuws van de conservatieve televisiezender Fox. Voor m’n schoonvader is Fox News het venster op de wereld. Fox bepaalt zijn wereldbeeld: fun to watch.

Daarin staat hij niet alleen. Fox is een sjibbolet. Wie niet kijkt behoort niet tot het conservatieve establishment. In een poging de conservatieven achter zich te verenigen doet McCain nu wel alsof, maar m’n schoonvader weet wel beter. De echte McCain is een eenzelvige rebel, een fundamentele dwarsligger, een man die altijd en overal zijn best heeft gedaan zijn superieuren tegen zich in het harnas te jagen: bij de marine, als krijgsgevangene en als politicus. Gino is een company man. Hij werkt bijna een halve eeuw voor hetzelfde bedrijf en heeft een scherp gevoel voor hiërarchie. Ronald Reagan bewonderde hij, George W. Bush begreep hij. John McCain ontregelt en verontrust hem.

    • Menno de Galan