ECB, voor al uw paaskredieten

Hè, hè, eindelijk even rust voor de geplaagde bankiers, beleggers en toezichthouders. Sinds donderdagmiddag de beurzen sloten, staat het financiële nieuws bijna stil. Even geen tegenvallende kwartaalcijfers, geen omvallende banken of dalende dollar.

Goede Vrijdag, gisteren, is traditioneel een internationale handelsvrije dag voorafgaand aan het paasweekend. Banken zijn gesloten, aandelenbeurzen idem dito en zelfs de gezaghebbende zakenkrant Financial Times nam niet de moeite om te verschijnen.

Na een week waarin de Amerikaanse centrale bank zich ongekend agressief opstelde, zou dit lange paasweekend weleens een omslagmoment kunnen worden in de kredietcrisis.

Het was ook niet niks. De Fed redde niet alleen de omvallende zakenbank Bear Stearns van een faillissement, maar verlaagde ook nog eens de belangrijkste rentevoet met 0,75 procentpunt. Daarbij haalde de Fed ook een maatregel uit de mottenballen die sinds de Depressiejaren niet meer was gebruikt: ook zakenbanken mochten direct geld lenen van de Fed. Daarmee legde de centrale bank de hele gereedschapskist aan noodhulpmaatregelen op tafel.

En, voorzichtige conclusie: het lijkt te helpen. Voor het eerst sinds weken sloot Wall Street op witte donderdag de korte handelsweek af met een plusje. Mogelijk slecht nieuws volgende week (bij de presentatie van de cijfers van Amerikaanse huizenverkopen, duurzame goederen, consumentenvertrouwen en -bestedingen, inflatie en het bruto binnenlands product) zijn al volledig in de huidige koersen ‘ingeprijsd’. Geen verrassingen meer.

Toch is de angst nog helemaal niet uit de lucht. In Europa durfde voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank het niet aan om de deuren van de ECB zomaar voor drie dagen te sluiten. Het risico dat de onderlinge rente die banken elkaar berekenen weer omhoog zou schieten – en er dus te weinig liquiditeit beschikbaar is – was blijkbaar te groot.

Daarom kondigde Trichet een heus paasweekend-overbruggingskrediet aan. Elke bank in het eurogebied die vreesde het weekend niet zonder schade te zullen doorkomen, kon zich in Frankfurt melden.

Hoe hongerig de Europese banken nog zijn naar ‘veilig’ geld om het weekend mee te overbruggen, bleek wel uit het feit dat de ECB-lening ruim vier keer was overtekend. Banken hadden in totaal voor 65,8 miljard euro ingetekend. De ECB verstrekte uiteindelijk 15 miljard euro, met een looptijd van 5 dagen en tegen een rente van 4,2 procent, slechts 20 basispunten boven het normale ECB-tarief.

De Paasdagen mogen dan extreem vroeg vallen dit jaar, voor de naar adem snakkende financiële sector zijn ze geen dag te vroeg.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse