Debat over vijf jaar oorlog in Irak

** FILE ** This Dec. 18, 1998 file photo of a CNN broadcast, shows a video frame grab released by the U.S. Defense Department of an Iraqi radio relay facility target in southern Iraq moments before the explosion of a 1600-pound laser-guided bomb released by an F/A-18 Hornet on the night of Dec. 16 (local time) during the first airstrikes on Iraq by U.S. and British forces. Wars have often been defined by the new technologies that shaped them. America's Civil War was the first to be photographed, news of World War II was delivered by movie news reels, television made Vietnam the living room war and Desert Storm was the first war broadcast live by satellite. But the Internet has not only sped up reporting from the battlefield, it has made war interactive. (AP Photo/Defense Department, CNN, File) Associated Press

Wat Bush ons niet vertelt is de ware reden waarom we ten oorlog trekken. Waar het om draait is niet een As van het Kwaad, maar olie, geld en mensenlevens. Saddam heeft de pech dat hij op het één na grootste olieveld ter wereld zit.

John le Carré in NRC Handelsblad, 15 januari 2003

Nu de oorlog is begonnen, moeten president Bush en premier Blair worden gesteund. Die steun kan niet blijven steken in verbale vrijblijvendheid. Dat betekent dus politieke steun – en als het moet ook militaire.

Commentaar in NRC Handelsblad, 20 maart 2003

De oorlog die Bush ontketend heeft is en blijft een gevaarlijke gok.

Commentaar in de Volkskrant, 21 maart 2003

Nu het feit van de uitgebroken oorlog er ligt, hopen wij op

een korte oorlog en een snelle bevrijding van het Iraakse volk.

Commentaar in Trouw, 21 maart 2003

De zogenaamde bevrijding van Irak is in een uitzichtloze bezetting vastgelopen.

J.H. Sampiemon in NRC Handelsblad, 29 augustus 2003

Het kabinet voelt niets voor een eigen onderzoek in Nederland naar de informatie van inlichtingendiensten over massavernietigingswapens in Irak.

Premier Balkenende na afloop van de ministerraad, 6 februari 2004

Op dit moment moet Amerika doorgaan een Iraaks leger op te leiden en een Iraakse regering te steunen [...]

Columnist David Ignatius in NRC Handelsblad, 3 augustus 2005

Het verbod dat de coalitie heeft uitgevaardigd op een parlementair onderzoek is niet alleen vanuit democratisch oogpunt potsierlijk maar ook politiek onhoudbaar. Of het kabinet-Balkenende het leuk vindt of niet, het krijgt Irak een keer op zijn bord.

Commentaar in NRC Handelsblad, 20 maart 2008