‘Bush te kort door de bocht’

De president was een beetje te kort door de bocht gegaan, erkende het Witte Huis gisteren. In een politiek uiterst gevoelige kwestie, de nucleaire ambities van Iran, had president Bush een verkeerde voorstelling van zaken gegeven.

Ter gelegenheid van Noruz, het Iraanse nieuwjaar, had Bushwoensdag een interview gegeven aan Radio Farda, een door de VS gesteund radiostation dat uitzendt in het Farsi. Maar niet alleen beloofde Bush zijn Iraanse luisteraars dat zij eens in vrijheid zullen leven en dat het Amerikaanse volk groot respect heeft voor de Iraanse cultuur en geschiedenis. Hij zei ook dat Iran verklaard heeft dat het een kernwapen wil hebben „om mensen te vernietigen”.

Teheran erkent dat nu juist niet en houdt vol dat het omstreden nucleaire programma slechts gericht is op het opwekken van energie. Bush zei in het vraaggesprek dat Iran het recht heeft een civiel nucleair programma te hebben, maar „ze hebben verklaard dat ze een kernwapen willen hebben om mensen te vernietigen – sommigen in het Midden-Oosten. En dat is onacceptabel voor de Verenigde Staten en de wereld.”

Gordon Johndroe, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zei dat Bush had gedoeld op een uitspraak van de Iraanse president Ahmadinejad dat Israël van de kaart geveegd moet worden, en dat hij kort door de bocht was gegaan door een verband te leggen met het voormalige nucleaire wapenprogramma en de huidige nucleaire verrijking en het testen van ballistische raketten. Deskundigen waren het er gisteren niet over eens of Bush geloofde wat hij zei over Iran. (AFP)