Berlusconi wil veto bij Alitalia

De Italiaanse kandidaat-premier Silvio Berlusconi heeft gisteren gezegd dat hij zijn veto zal uitspreken over een overname van Alitalia door Air France-KLM als hij de verkiezingen in april wint. Hij beloofde opnieuw dat er een Italiaans tegenbod zal komen.

De opmerkingen van de mediatycoon, die leidt in de peilingen, zijn een nieuwe klap in de pogingen van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij om hun Italiaanse concurrent over te nemen. Die overname is een belangrijk onderwerp geworden in de campagnes voor de parlementsverkiezingen op 13 en 14 april.

Air-France KLM heeft gezegd dat het de overname niet zal doorzetten als het niet de steun krijgt van de nieuwe Italiaanse regering. De Italiaanse overheid heeft 49,9 procent van de aandelen van het noodlijdende Alitalia. De deal stuit al op felle oppositie bij de vakbonden en bij de luchthaven van Milaan.

Berlusconi zei gisteren dat „het antwoord dat Air France-KLM zal krijgen van de nieuwe minister-president een droog en volledig Nee zal zijn. Niet omdat hij tegen de Fransen is, maar omdat hij de voorwaarden van Air France-KLM niet acceptabel vindt”. Berlusconi zei grappend dat zijn nieuwe verkiezingsslogan zal zijn: ‘Kom weer overeind, Alitalia’.

Eerder deze week had Berlusconi na een laat verjaardagsfeestje al geroepen dat een Italiaans consortium onder leiding van de kleinere luchtvaartmaatschappij Air One wel zou zorgen voor de redding van Alitalia uit handen van de „arrogante en onacceptabele Fransen”.

Zijn politieke rivalen hebben Berlusconi beschuldigd van bluf en het bespelen van nationalistische sentimenten. Zij zijn bang dat als Air France-KLM afgeschrikt wordt, Alitalia dichter bij een bankroet zal komen.

Air One, waarvan een eerder bod door de Italiaanse regering is afgewezen, zei gisteren geen nieuw bod te zullen uitbrengen zonder dat het ten minste drie weken de tijd heeft gekregen om de boeken van Alitalia te onderzoeken. Ook de Italiaanse bank Intesa Sanpao, die het eerder bod van Air One wilde financieren, zei dat het nu niet bezig was aan een nieuw bod mee te werken.

Berlusconi beweerde gisteren eerst dat een nieuw bod binnen een paar dagen zou komen, later op de dag had hij het over drie tot vier weken. „Maar nu ik me eraan verbonden heb, zal het er ook komen”, zei de zakenman die eerder deze week had gezegd dat zijn kinderen mee zullen doen aan een nieuw bod. (Reuters)