Akkoord over Otapan

Nederland en Turkije hebben overeenstemming bereikt over het asbestschip Otapan. De voormalige zwaveltanker ligt sinds de sanering van 76 ton asbest, vorig jaar in de haven van Rotterdam, afgemeerd in ’s-Gravendeel. Nu een aangepaste exportvergunning is vrijgegeven, kan het schip terugkeren naar Turkije, waar het conform Europese milieuregels zal worden gesloopt en ontdaan van de resterende 850 kilo pure asbest en 331 ton stookolie.

Turkije weigerde het gesaneerde schip afgelopen zomer toe te laten, omdat de Otapan meer asbest bevatte dan in de eerste exportvergunning stond vermeld. Na een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de huidige eigenaar, de scheepswerf Simsekler uit Izmir, stemde de Turkse overheid alsnog in met de komst.

Sinds de sanering zijn de kosten opgelopen tot zo’n 300.000 euro. Minister Cramer (Milieu, PvdA) heeft aangekondigd deze te zullen verhalen op de eigenaar. Daarover moeten beide partijen nog wel overeenstemming bereiken. Uiterlijk 30 november moet het schip Nederland hebben verlaten.