YouTube prijzen voor Tetris en Harry Potter -poppenkast

‘Human Tetris’.

Een baby die anderhalve minuut lang gierend van de lach aan krantensnippers trekt. Een hilarische muzikale poppenkastversie van Harry Potter (met naakte professor Dumbledore). En een ingenieuze kleurrijke uitvoering van het spelletje Tetris, met echte mensen in de vorm van de bekende blokjes. Gisteren zijn voor de tweede keer de YouTube Awards uitgereikt, de prijzen voor de beste YouTube-filmpjes van het afgelopen jaar. YouTube-bezoekers kozen winnaars in twaalf categorieën. De lachende baby won in de categorie ‘Adorable’, Potter Puppet Pals van Neil Cicierega in de categorie ‘Comedy’ en The Original Human Tetris Performance van Guillaume Reymond werd bekroond in de categorie ‘Creative’.

De eerste prijs in de categorie muziek was voor Tay Zonday, de 25-jarige Amerikaanse ‘bariton crooner’ wiens eigen compositie Chocolate Rain afgelopen jaar 16 miljoen keer werd bekeken. Het leverde hem optredens op in talloze Amerikaanse televisieshows en voorpagina-artikelen in de Los Angeles Times, de Toronto Star en de Chicago Tribune. Zonday zei in een reactie tegen persbureau AP: „Het zijn de nieuwe Emmy’s, de volgende Oscars!” De zanger, die eigenlijk Adam Nyerere Bahner heet, moest het in zijn categorie onder andere opnemen tegen The Vegetable Orchestra, waarin verschillende soorten groente worden ingezet als muziekinstrument.

Favoriet in de categorie politiek was lang I got a crush on .. Obama, waarin zangeres Amber Lee Ettinger een zwoele r&b-ode en bijpassende videoclip opdraagt aan Barack Obama en dat zeven miljoen keer werd bekeken. Winnaar werd echter het serieuze Stop the clash of civilizations van de organisatie avaaz.org, een kritisch filmpje dat wil aantonen dat Amerikanen en Arabieren helemaal niet zo anders zijn. In de categorie Korte Film won het eveneens ernstige My name is Lisa van Ben Shelton, over een meisje wier moeder aan Alzheimer lijdt.

Beste ‘eyewitness video’ werd Battle at Kruger, waarin een groep Britse toeristen en een Zuid-Afrikaanse gids getuige zijn van een adembenemend gevecht tussen een babybuffel, een troep leeuwen en een stel krokodillen. Dit filmpje werd afgelopen jaar 26 miljoen keer bekeken.

Bekijk de genomineerde en de winnende filmpjes en via nrc.nl/kunst