Wenende klarinetten en dartele saxofoons uit Albanië

cd jazz Fanfara Tirana: Albanian Wedding ***

cd jazz

Fanfara Tirana: Albanian Wedding ***

Ook het arme Albanië mag iets meepikken van de huidige Balkanrage, die voorbereid door Ivo Papasov en ingezet door Ciocarlia, door Boban Marcovic met verve wordt geëxploiteerd. Dat deze fanfare, genoemd naar de Albanese hoofdstad, wordt uitgebracht op het label dat ook Marcovic lanceerde, is natuurlijk geen toeval, evenmin als de ondertitel ‘Brass Explosion’. Een vlag die de lading nauwelijks dekt omdat slecht zes van de veertien musici een koperinstrument bespelen en van een explosie weinig te horen is.

De interessantste geluiden zijn die van de wenende klarinetten en de dartele saxofoons. Daarnaast zijn er voorbeelden van vocale polyfonie die lijkt op die uit Corsica en Sardinië. Een typische dansplaat is dit dus niet, maar de geluidstechnici hebben er alles aan gedaan de ritmische aspecten naar voren te halen. Terwijl ergens in der verte iemand zich uitleeft op een altsaxofoon hoor je dichtbij vooral de eindeloos herhaalde ‘poepjes’ van tenorhoorns en tuba. Soms is dit effect zo sterk dat je naar je boxen snelt om te controleren of er geen snoertje los is. Zo klinkt althans mijn ‘promo-copy’, wellicht wacht er in de winkel een een andere eindmix.

    • Frans van Leeuwen