Vragenlijst in Wonderland

Op de Technische Universiteit Eindhoven zijn ruimten nagebouwd uit Alice in Wonderland.

Ben Salem snuffelt aan het konijn in Alice Foto TUE Ben Salem, ID TUe, met onderzoeksproject ‘Alice in Wonderland’
Ben Salem snuffelt aan het konijn in Alice Foto TUE Ben Salem, ID TUe, met onderzoeksproject ‘Alice in Wonderland’ Overbeeke, Bart van

De ruimten vormen samen een installatie die Alice heet. Als je er in gaat kan je allerlei figuren en situaties tegenkomen uit het kinderboek dat Lewis Caroll in 1865 schreef. Universitair docent Ben Salem vertelt dat hierin getest wordt „hoe plots veranderende situaties bezoekers beïnvloeden.” De onderzoekers willen weten wanneer testpersonen nieuwsgierig worden, verveeld raken, en wat er gebeurd met hun ruimtebesef wanneer een ruimte groter of kleiner wordt. De proefpersonen zijn voorlopig volwassenen, die voor zij beginnen een vragenlijst moeten invullen. Dan mogen ze de sprookjesachtige ruimte in. Als ze zich na een tijdje vervelen, verschijnt er een groot wit konijn. Het praat, rent rondjes en voert hen naar zijn hol. Als ze erin klimmen, worden ze heel langzaam de aarde ingezogen. Je zoeft langs schemerlampjes, boeken en een globe. Vogels zingen, bomen ruisen. Verderop in een kamer is een tafel met koekjes en er staat water. Voorzichtig toch maar een slokje. Maar dan krimpen de muren. Aan het eind van de installatie duikt er een idioot grijnzende kat op. „We zijn allemaal gek hier”, zegt hij. Uiteindelijk komt de persoon veilig de installatie uit, en vult nog eens een vragenlijst in.

    • Ine Poppe