Videoclips van Claire Denis

Dat filmregisseurs al lang hun neus niet meer ophalen voor het maken van muziekclips, is geen geheim. Al klaagde Michel Gondry (The White Stripes, Björk) onlangs op het Filmfestival van Berlijn dat door de afgenomen budgetten sinds de YouTubisering van het videogebeuren er eigenlijk geen bal meer aan was. En dat voor de ongekroonde koning van de ‘do it yourself’-film (zie in mei zijn speelfilm Be Kind Rewind), die ooit zei dat je beter te weinig dan te veel geld kon hebben als het op creativiteit aankwam. De financiële malaise in videoland is wel de reden voor een tegenbeweging waarbij videoclips zo ‘lo-fi’, zo anti-glamoureus, zo weinig commercieel als mogelijk moeten ogen. Dat streven leverde een geslaagde samenwerking op tussen de Franse regisseuse Claire Denis en de New Yorkse noiseband Sonic Youth. Vijf filmpjes maakte ze voor in totaal twee nummers van het album Rather Ripped uit 2006: een bij Incinerate (wat zowaar een hitje werd) en vier bij Jams Run Free, allemaal te zien via Sonic Youths videoarchief.

Hoewel de fans van Sonic Youth het een en ander gewend zijn, vroegen ze zich op de site af wat hier aan de hand was: ‘Is de video van Incinerate een grap of het werk van een roadie met een videocamera?’ schreef iemand. Denis vertaalde het cynische liedje over een allesverzengende liefde in videobeelden die zo onscherp en zo close zijn dat het lijkt of de camera als de bezongen vlammen aan de snaren van Thurston Moores gitaar likt. Voor Denis is het niet vreemd om zo dicht bij haar ‘hoofdrolspelers’ te willen komen. In films als Beau travail en L’intrus filmde ze de lichamen van haar hoofdpersonen al als landschappen.

Zie: http://sonicyouth.com/archives/vidselect/index.html

    • Dana Linssen