Veel sorry-voor- Fitna-filmpjes

Het idee is eenvoudig: laat zoveel mogelijk mensen filmpjes op YouTube en andere videosites zetten en die bijvoorbeeld Fitna by Geert Wilders noemen. In het filmpje hoeven ze verder slechts ‘I am sorry’, of simpelweg ‘sorry’ te zeggen. Wanneer boze tegenstanders of fanatieke geestverwanten nu op internet op zoek gaan naar Wilders’ langverwachte anti-islamfilm, verdwalen ze in een woud van andere filmpjes en stuiten ze bovendien op honderden mensen die zich van Wilders’ opvattingen distantiëren.

Initiator Willem Velthoven: „Het is het online-equivalent van een demonstratie.” Velthoven is directeur van de multimediale kunststichting Mediamatic die ook verantwoordelijk was voor de expositie El Hema.

Het idee voor de ‘sorry-voor-fitna-filmpjes’ ontstond afgelopen maandag bij de lunch, uit „ergernis en ongeduld”, aldus Velthoven. „Nederlanders worden nu al wekenlang gemarteld met dat getreuzel van Wilders, en wéér Pauw en Witteman over een film die er nog niet is.”

Op een eerder al gepland feestje dinsdagavond werd in allerijl een ‘video box’ geïnstalleerd; gasten konden blonde Wilders-pruiken op doen die gauw nog even bij de feestwinkel waren gekocht. („What’s with the hair?” vragen twee buitenlandse feestgangers zich in een filmpje verbaasd af.) Ruim 100 filmpjes werden direct op YouTube geplaatst. Velthoven: „Maar we willen vooral dat mensen thuis aan de slag gaan, voor de webcam, met een dweil of een tros bananen op hun hoofd. Volgende week moeten er duizend filmpjes op internet staan. We willen de buitenwereld laten weten dat als in Nederland iemand gebruik maakt van de meningsvrijheid, dat niet wil zeggen dat iedereen het met die mening eens is.”

Naast alle filmpjes van het feest duiken online nu inderdaad steeds meer huis-, tuin- en keukenknutselaars op, met bijvoorbeeld een grote witte plastic strandbal op hun hoofd, of een verknipte plastic zak. Velthoven hoopt naast alle gekheid ook op artistiek interessante bijdragen. „Dan kunnen we een Fitna party organiseren, en de beste filmpjes laten zien.” In het netwerk van Mediamatic zitten in elk geval veel kunstenaars. Zoals regisseuse Maartje Nevejan (Couscous en cola), die ook op het feestje was. Zij roept Wilders in haar Fitna-filmpje op: „Make love, not movies.”

Het idee is overigens niet helemaal nieuw. Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004, zette een Amerikaanse student een foto van zichzelf op internet, met een bord in zijn hand waarop hij zijn excuses aanbood voor de keuze van de Amerikaanse meerderheid voor George W. Bush. Zijn initiatief kreeg navolging van duizenden andere Amerikanen, op www.sorryeverybody.com. Ook op www.sorryaboutourpresident.com nemen Amerikanen schriftelijk afstand van de president. De site is vele malen populairder dan de tegenhanger die erna in het leven werd geroepen: www.notsorryaboutourpresident.com.

    • Herien Wensink