Subtropische samplepop

El Guincho is behalve een naaktstrand op de Canarische Eilanden ook een Spaanse muzikant die met zijn subtropische samplepop flink wat aandacht genereert in de blogosphere. Een paar maanden geleden bracht hij zijn debuutalbum Alegranza uit in eigen beheer, met tot up-tempo dansmuziek gemixte oude samba, Indiase folk, traditionele Keniaanse muziek en tropische eilanddeuntjes. Lezers van Amerikaanse muziekblogs noemen El Guincho wel eens een Spaanse na-aper van Panda Bear. Maar omdat laatstgenoemde waarschijnlijk niet snel een nieuw album zal uitbrengen, wordt El Guincho tóch omarmd. Het tijdschrift The Fader vroeg de Spanjaard een mix te maken van de nummers die hem beïnvloed hebben. Het resultaat is een gratis te downloaden mix van 34 minuten, ideaal voor een zomerse barbecue.

Waar 3voor12 bands in de lift van Paradiso laat spelen, stuurt het Franse La Blogotheque haar muzikanten de straat op. Het resultaat: concerts à emporter. Dit leverde al originele optredens van bands als The Kooks en Vampire Weekend op. Ook Yeasayer, een viertal uit Brooklyn dat Middle Eastern-psych-pop-snap-gospel maakt, werd de Parijse nacht ingestuurd. Omdat de door de muzieksite bedachte locaties in het water vielen, moest geïmproviseerd worden. Dus nam de band de metro waar ze – na het obligate van trapleuningen afglijden - de nietsvermoedende passagiers trakteerden op een prachtige a capella versie van No Need to Worry. De avond werd afgesloten met een meezingfestijn in een uitpuilend appartementje op de elfde verdieping van een Parijse flat.

www.thefader.com/articles/2008/3/6/freeload-el-guincho-mix http://blogotheque.net/-Concerts-a-emporter-?lang=en

    • Anke Meijer