Selectie Theater & Dans

Angels in America Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een mooi drama over eenzame mensen die steun zoeken bij elkaar. De grote gevoelens in het stuk laat regisseur Ivo van Hove lekker groot en ingeleefd spelen. Om zijn acht briljante acteurs daarvoor alle ruimte te geven, plaatst hij ze op een leeg toneel. Tournee t/m 31 mei. Inl 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

Tien geboden Johan Simons en zijn groep NTGent maken een toneelbewerking van Kieslowski’s Dekalog (1988), een filmreeks met verhalen over gewone mensen in een flatgebouw die worstelen met morele dillema’s in tijden van groot leed. Kieslowski’s filmreeks is nogal grauw en somber van toon, Simons ’ versie is lichter en warmer. De verhalen blijven even herkenbaar en van een verheven ontroering. Tournee t/m 12 april. Inl 00-32-9-225 1202 of www.ntgent.be.

Hol Toneelgroep Bloody Mary speelt de hilarische komedie Hol, over een gezin dat in een prehistorisch themapark gaat wonen. Hier moeten ze een week leven zonder verderfelijke hedendaagse zaken als internet, mobiele telefoon, een fatsoenlijke wc, stokbrood met brie. Wanneer een bloedmooie vrouw de arena betreedt, wordt de hobby-archeoloog Evert helemaal overgenomen door zijn oerdriften. Tournee t/m 26 mei. Inl www.tgbloodymary.nl.

Ciske de Rat In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. Henny Vrienten schreef de muziek, André Breedland en Maurice Wijnen bewerkten het boek van Piet Bakker. Met meesterhand laten zij de tijden door elkaar heen lopen. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Dit is een van de beste musicals die ooit in Nederland werd gemaakt. Tournee t/m 14 dec. Inl 0900-3005000 of www.ciskederat.nl.

Verplichte figuren Met Verplichte figuren keert het oer-Nederlandse genre van de cabaret-musical terug. Alex Klaasen en Ellen Pieters spelen fenomenaal een aantal dubbelrollen: van de racistische bejaarde tot de overspelige hetero. Tournee t/m 6 juni. Inl 020-6164004 & www.verplichtefiguren.nl.

Frankenstein! Schrijver Ko van den Bosch veranderde Mary Shelley’s horrorklassieker in een modern griezelverhaal. Van den Bosch speelt zelf Frankenstein, de geleerde die zelf een mens bouwt. Samen met regisseur Ola Mafaalani illustreert Van den Bosch de mythe met krachtige, prachtige beelden. Tournee t/m 15 mei. Inl 020-6164004 & www.humstu.nl.

Gods wachtkamer Toneelgroep Carver maakt een voorstelling over een dementerende moeder (Joke Tjalsma) en haar dochter (Beppie Melissen) die nooit van hun rol afkomen. Met op de achtergrond bijzonder mime-spel van twee jonge spelers. Tournee t/m 30 maart. Inl www.theatergroepcarver.nl.

Fortuyn Helmert Woudenberg speelt in een indrukwekkende solo de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Tournee t/m 23 april. Inl www.grunfeld.nl.