Selectie Kinderen

Paasbrunch

Op Pampus, het pas gerestaureerde forteiland bij Amsterdam, zijn eieren verstopt die kinderen, samen met de paashaas, kunnen gaan zoeken. Ook is er voor het hele gezin een paasbrunch. Vertrek tweede paasdag om 10u30 vanaf het vaste vertrekpunt bij het Muiderslot. Inl www.pampus.nl (klik op Pampus bezoeken en route).

Twee aan twee

In de voorstelling twee aan twee maken Pauline en Shirley vreemde dingen mee. Avonturen die ze alleen samen durven. Met Pasen presenteert het Centraal Museum vier kindervoorstellingen. Voor kinderen van 3 t/m 6 jaar eerste en tweede paasdag 23 en 24 maart om 10u30 en 11u30 in het Dick Bruna huis, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Eerste paasdag valt samen met de Culturele Zondag in Utrecht en de toegang is dan ook gratis. Tweede paasdag is de voorstelling gratis; excl entree Brunahuis. Res rondleidingen@centraalmuseum.nl of 030 2362393.

VOC-schip Batavia

De figuranten van de film De Scheepsjongens van Bontekoe zullen in het paasweekend het VOC-schip Batavia weer opnieuw gebruiken als filmdecor. Ook bezoekers kunnen meedoen met een speurtocht en de avonturen van Hajo, Rolf en Padde beleven. Bij binnenkomst kunnen ze zich verkleden als scheepsjongens, of meisjes, met 17de-eeuwse verkleedkleding. In de filmzaal is de making of te zien. Op diverse locaties op de werf en het schip zijn scènes uit het boek De Scheepsjongens van Bontekoe te lezen met een doe- of vraagopdracht. Bataviawerf, Oostvaardersdijk 01-09 Lelystad Batavia Stad), Nederland. Dag 10-17u.

Broodjes bakken

Paviljoen Beerschoten is op eerste paasdag in paassfeer, met echte kuikentjes. Kinderen kunnen knutselen en zelf broodjes bakken aan een lange stok boven een kampvuur. Ook is er een speurtocht en met de Groenkoets kan het landgoed verkend worden. Zo 23 maart 11-16u, toegang is gratis. Paviljoen Beerschoten, Holle Bilt 6 in De Bilt.

Lammetjes

Op landgoed Heidestein dartelen de lammetjes in de wei; voor de kleinsten is er het beestenbos en er kan gewandeld worden. Landgoed Heidestein, Prinses Margrietlaan, Zeist 23 en 24 maart 13u30 tot 16u.30. Toegang gratis.

Eieren zoeken

De paashaas heeft honderden eieren verstopt in bos Birkenhoven. Help mee om ze allemaal te vinden. Kinderen kunnen nestkastjes timmeren, er is een tekentafel voor de allerkleinsten en een Fietje-Kabouterwandeling. Bos Birkhoven, Barchman Wutierslaan, Amersfoort (vlakbij Dierenpark Amersfoort) 24 maart 13-16u30.

Inl www.utrechtslandschap.nl

Kanonnetjesspeurtocht

De kippen van de commandant van het Nederlands Vestingmuseum zijn ontsnapt en die moeten met Pasen weer terug in hun hok. Ook is er bij het museum een kanonspeurtocht, en een boottocht door de vestinggracht. Tweede paasdag komen de kanonniers van Naarden uit hun winterslaap. En Jan de Tingieter tovert met tin; soldaatjes, beesten, schaakfiguren. Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden-Vesting. Open za, zo en ma 12-17u. Inl www.vestingmuseum.nl

Bos van Daantje Das

Natuurdiorama Holterberg heeft een van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland en toont ruim 500 dieren. In het bos van het diorama kunnen kinderen van 3 t/m 12 jaar eieren zoeken. Verder zijn er speurtochten en er kan een natuurbelevingstocht gemaakt worden. Ook goed te combineren met een wandel- of fietstocht over de Holterberg. Natuurdiorama Holterberg, Holterbergweg 12, Holten. Open 11-17u. Inl www.museumholterberg.nl