Selectie Film

Horton

De olifant Horton, naar het boek Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!, hoort een stem als er een spikkel langs zijn oor vliegt. Hij rent het achterna en krijgt contact met Who-ville, het stadje dat gevestigd is op de spikkel ter grootte van een stofje en denkt dat ze het centrum van het universum zijn. De schurk in Horton is een vrouwelijke kangaroe die koste wat kost haar kind wil beschermen tegen wat zij ziet als gevaarlijke vreemdelingen. De animatie van de Fox-studio is zeer goed, vooral de weergave van het vreemde Escher-achtige stadje Who-ville. Regie: Jimmy Hayward en Steve Martino. In: 107 bioscopen (Nv) en 55 bioscopen (Ov).

U2 3D

De concertfilm U2 3D is de eerste die is opgenomen met de nieuwste digitale 3D-techniek en samengesteld uit stadionconcerten die de band gaf tijdens de Vertigo-tour in Zuid-Amerika. De grootschaligheid van de concerten botst een beetje met de techniek. Dichter op U2 kun je niet zitten, maar de show blijft gericht op publiek dat ver weg zit. De film is een greatest hits-show en U2 is niet de meest dynamische band op het podium – zeker niet nu zanger Bono een dagje ouder wordt. Het geluid is voortreffelijk. Regie: Catherine Owens en Mark pellington. In: Pathé Arena Amsterdam, Pathé Buitenhof Den Haag en CineMec Ede.

I’m Not There

Zes acteurs gebruikte regisseur Todd Haynes om Bob Dylan te spelen in zijn eigenzinnige biopic I’m Not There, waaronder een vrouw, Cate Blanchett. Dat is alles bij elkaar nogal een rommeltje, maar dat klopt wel. Als Bob Dylan iets is, is het messy. De film is over het geheel genomen wisselvallig, maar trefzeker is de originele keuze uit Dylans muziek – de selectie is beter dan bij veel Dylanconcerten de laatste jaren. Regie: Todd Haynes. Met: Heath Ledger, Cate Blanchett, Richard Gere. In: 11 bioscopen.

You, the Living

Een duidelijk overkoepelend thema heeft You, the Living niet, of het moest iets algemeens zijn als: het valt ook niet mee, het leven. Het is meer een gevoel dat de film doordrenkt. Regie: Roy Andersson. Met: Björn Englund, Jörgen Nohall, Jessica Nilsson. In: 7 bioscopen.

Definitely, Maybe

Een verrassend goede romantische komedie die van de gebaande paden durft af te wijken, met verfrissend resultaat. Zo laat de film zien dat mensen meerdere relaties hebben voordat ze trouwen en kinderen krijgen. Dé ware bestaat niet. Regie: Adam Brooks. Met: Ryan Reynolds, Isla Fisher. In: 20 bioscopen.

No Country for Old Men

Weergaloze moderne western van de Coen-broers, een revanche op de reeks middelmatige films die ze hiervoor maakten. In een grimmige woestijn op de grens van Texas en Mexico treft een Vietnam-veteraan een stapel lijken aan: bende-oorlog. Hij vindt ook een koffertje met dollars en dat neemt hij mee. Regie: Joel en Ethan Coen. Met: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin. In: 28 bioscopen.

There will be blood

Grimmig en fascinerend epos van Paul Thomas Anderson over een olieman in het begin van de twintigste eeuw die voortgedreven door hebzucht en haat een fortuin vergaart waarmee hij zich voorgoed van de rest van de mensheid hoopt te bevrijden. Cynische kijk op zowel kapitalisme als liefde als religie. Met een weergaloze hoofdrol van Daniel Day-Lewis die er een Oscar voor kreeg. Regie: Paul Thomas Anderson. Met: Daniel Day-Lewis, Dillon Freasier, Paul Dano. In: 15 bioscopen.