Schrijvers ‘moeten sterven’

Een groep Saoedische geestelijken heeft steun uitgesproken voor een collega die heeft bepaald dat twee Saoedische schrijvers moeten sterven als ze geen afstand nemen van „ketterse artikelen”. De inhoud van die artikelen, gepubliceerd in de krant Al-Riad, maakt hen tot afvalligen, aldus sjeik Abdul-Rahman al-Barrak vorige week in een fatwa, een islamitisch decreet. Op geloofsafval staat de dood.

De twee schrijvers, Abdullah bin Bejad al-Otaibi en Yousouf Abu al-Khail, uitten in hun artikelen in Al-Riad twijfel aan het standpunt dat christenen en joden als ongelovigen moeten worden beschouwd.

Sjeik Barrak stelde vorige week in zijn fatwa dat „iedereen die dit claimt de islam verwerpt en moet worden berecht om hem ertoe te brengen van zijn positie terug te komen. Zo niet, dan moet hij worden gedood als afvallige van de godsdienst van de islam.”

Hij zei ook dat het „schandelijk” is dat dergelijke uitspraken worden gedaan in kranten in Saoedi-Arabië, het land van de twee heilige plaatsen, Mekka en Medina. „De heersers moeten deze kranten aanpakken [..] en iedereen die een rol speelde bij de publicatie moet weten dat hij was betrokken bij een zonde van ketterse artikelen.” De 20 geestelijken die sjeik Barrak deze week steunden, noemden de twee schrijvers liberalen „met verderfelijke meningen”.

De twee schrijvers zijn niet van plan te wijken. Bin Bejad al-Otaibi zei dat de fatwa „uit de donkere tijden” stamt en dat Barrak „de aanwijzingen van het extremistische terreurnetwerk Al-Qaeda volgt”. Khail kondigde aan Barrak gerechtelijk aan te pakken.

Sjeik Barrak (75) wordt beschouwd als een van de meest gezaghebbende autoriteiten van de Saoedische wahabitische islam, een ultraconservatieve sunnitische stroming. Hij is de leraar van de huidige Grootmufti van Saoedi-Arabië. Hij heeft eerder in een fatwa shi’itische moslims als ongelovigen gebrandmerkt.

Volgens de Saoedische krant Al-Sharq al-Awsat krijgen de 40.000 gebedsleiders in het land een cursus om extremistische ideeën de kop in te drukken. (Reuters, BBC)