Rusland arresteert ‘spionnen’ in Moskou

De Russische geheime dienst FSB heeft in Moskou twee broers gearresteerd op verdenking van bedrijfsspionage. Het zou gaan om Ilja Zaslavski, commercieel adviseur van het Britse energieconcern BP, waar de Moskouse politie woensdag een inval deed en Aleksandr Zaslavski, die mogelijk werkzaam is bij een club gelieerd aan de Britse culturele organisatie British Council. Beiden zijn in het bezit van een Russisch en een Amerikaans paspoort.

De FSB verdenkt de Zaslavki’s van het „illegaal verzamelen van geheime commerciële informatie voor een aantal buitenlandse olie- en gasbedrijven, om die te bevoordelen ten opzichte van Russische concurrenten”. Volgens de FSB zijn in de bezittingen van de broers visitekaartjes gevonden van de CIA en andere buitenlandse geheime diensten.

In de internationale zakenwereld bestaat de vrees dat de inval bij BP en zusterbedrijf TNK-BP, die aan de arrestaties vooraf ging, een door de staat gestuurde campagne is om lucratieve energiebedrijven in handen te krijgen. De directie van BP in Londen zegt geen goede reden te kunnen bedenken voor de invallen.

De British Council staakte in januari alle activiteiten in Rusland, nadat medewerkers ’s nachts waren ondervraagd door de FSB. In 2006 leidde de gifmoord op ex-FSB-medewerker Aleksandr Litvinenko in Londen tot de ernstigste crisis tussen beide landen sinds de Koude Oorlog.

In 2004 kreeg de Russische kernwapendeskundige Igor Soetjagin vijftien jaar celstraf voor spionage. Als bewijsmateriaal in die zaak diende een visitekaartje van een Brits bedrijf, dat banden zou hebben met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Soetjagins proces werd door mensenrechtenorganisaties veroordeeld als oneerlijk. (AP, Reuters, AFP)