Ruimer mandaat voor Afghaanse VN-missie

De Veiligheidsraad heeft gisteren unaniem besloten de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan met een jaar te verlengen en een ruimer mandaat te geven. De maatregel moet de deze maand benoemde nieuwe VN-gezant, Kai Eide, meer armslag geven. Hij heeft de opdracht de internationale civiele en militaire activiteiten nauwer op elkaar af te stemmen en de samenwerking met Kabul te verbeteren.

Vorige week riep de VN-chef voor vredeshandhaving al op tot een „koerscorrectie” in Afghanistan. En gisteren schreef de Amerikaanse ambassadeur bij de VN in een opiniestuk dat „door de complexiteit van het conflict in Afghanistan ook coördinatie van de civiele en militaire taken nodig is om succesvol te zijn”.

Bij een aanslag met een bermbom in Zuid-Afghanistan is vandaag een militair van de NAVO-missie ISAF-III omgekomen. Zijn identiteit en nationaliteit zijn nog niet bekend. Gisteren kwam al een Roemeense NAVO-militair om bij een aanslag in de zuidelijke provincie Zabul.

De Amerikaanse vicepresident Cheney sloot gisteren een bezoek aan Afghanistan af. Na een gesprek met president Karzai zei hij dat ISAF meer troepen nodig heeft om de Talibaan te bestrijden. (AP)