Richardson gaat achter Obama staan

Gouverneur Bill Richardson van de Amerikaanse staat New Mexico zou vandaag zijn steun uitspreken voor de nominatie van Barack Obama als Democratisch presidentskandidaat. Dat meldt persbureau AP vandaag op basis van bronnen in Obama’s campagneteam.

Volgens het agentschap zal Richardson – die zelf in januari na de tweede voorverkiezingsronde uit de presidentsrace stapte – zich vandaag tijdens een bijeenkomst in Oregon achter Obama scharen.

AP beschikt over die steunverklaring: „Ik geloof dat [Obama] zo’n leider is die maar één keer in je leven voorbijkomt, die ons land weer kan verenigen en Amerika’s morele leiderschap in de wereld kan herstellen.”

Obama reageerde in een verklaring alvast dat hij „zeer vereerd” is met de steun. De steun komt op een moment dat hij juist daalt in de peilingen nadat vorige week ophef ontstond over radicale preken van zijn ex-dominee.

Als enige gouverneur van latino-komaf heeft Richardson veel aantrekkingskracht op hispanics, een groep die in de voorverkiezingen vooral op Clinton stemde. De ex-topdiplomaat geldt door zijn grote buitenlandse ervaring als geschikte kandidaat voor het vicepresidentschap of het ministerschap van Buitenlandse Zaken.

Obama en Clinton deden beiden veel moeite de steun van Richardson binnen te halen. Clinton viel terug op de band tussen haar man Bill en Richardson. Die diende onder hem als VN-ambassadeur en minister van Energie. Vorige maand kwam de oud-president bij de gouverneur thuis naar een belangrijke footballwedstijd kijken.

Richardson prijst in zijn verklaring ook Hillary Clinton als een „gerenommeerd leider met grote ervaring”, maar stelt vervolgens dat Obama een „historische en geweldige president” zou zijn. „Ik twijfel er niet aan dat hij het beoordelingsvermogen en de moed heeft die we van een opperbevelhebber vragen als de nationale veiligheid in het geding is. Hij heeft dit getoond door van begin af aan tegen de Irak-oorlog te zijn”. (AP)

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren het ontslag van twee medewerkers gemeld die ongeoorloofd een dossier inzagen met informatie over Obama’s paspoort en visa. Zij deden dit volgens het departement uit „ongepaste nieuwsgierigheid”. Er is nader onderzoek ingesteld. Obama’s woordvoerder noemde het „een schandelijke inbreuk op zijn privacy (..)met politieke motieven”. (AFP)