Reggae van Luciano uit het groen-geel-rode boekje

cd reggae Luciano: Jah Is My Navigator****
cd reggae Luciano: Jah Is My Navigator****

cd reggae

Luciano: Jah Is My Navigato****r

Op zijn nieuwe album vertolkt Luciano de bekende rastafari-boodschap, zijn de producties ontspannen en veelal zonnig en worden klassiekers van gelijkgestemde veteranen Bob Marley en Peter Tosh opnieuw onder handen genomen. Het is dus kortom een reggaealbum uit het groen-geel-rode boekje.

De roots-reggae van Luciano klinkt als decennia geleden en dat is vooral een compliment, omdat hij de concurrentie met de grote albums uit de geschiedenis aankan.

Hoogtepunten zijn Sweet Jamaica, waarin Luciano op echoënde keyboardtonen en een tegendraads haperend ritme bezingt hoe zijn prachtige eiland verder ten prooi valt aan geweld en ellende, het door de rhythm twins Sly en Robbie aangedreven en loom dubbende Trod Out en de remake van het zelfverzekerde I’m The Tuffest van de vermoorde Peter Tosh met diens zoon Andrew.

Soms verpakt hij de boodschap van Jah in luchtige uptempo reggae met enthousiaste blazers, dan weer in melancholisch slepende reggaeblues met een orgeltje waar al tientallen jaren spinnenwebben op zitten. Zelfs een akoestisch r&b-duet valt niet uit de doorgaans opgewekte toon.