Prijzen van grondstoffen fors onderuit

Na maanden van records zijn de prijzen van olie en goud fors gekelderd. De omslag komt door de jongste Amerikaanse renteverlaging. Ook vrees voor een groeivertraging in de wereld speelt een rol.

Olieprijzen vestigden maandag nog een nieuw record. Amerikaanse olie kostte toen 111,80 dollar per vat. Gisteren dook de prijs voor het eerst sinds 5 maart onder de 100 dollar, om vervolgens te sluiten op 101,84 dollar per vat. Brentolie (uit de Noordzee) sloot gisteren op 100,38 dollar per vat.

Goud kelderde in prijs. Vorige week doorbrak goud op de termijnmarkt van New York de magische grens van 1.000 dollar per troy ounce (31,1 gram). Gisteren sloot goud op 919,60 dollar. Platina boekte ook een fors verlies. Het edelmetaal verloor gisteren 5 procent om te sluiten op 1.820 dollar per ounce, het laagste niveau sinds begin februari.

Vorige week werden grondstoffen nog beschouwd als een veilige belegging in tijden van een zwakke dollar en aanhoudende onrust op de financiële markten. Maar sinds de jongste renteverlaging van de ‘Fed’, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, stijgt de dollar weer in waarde ten opzichte van de euro. Beleggers in grondstoffen willen hun winst nemen door hun belangen te verkopen, zei Scott Meyers, een analist van Pioneer Futures, gisteren tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Een andere belangrijke oorzaak is volgens analisten de groeivertraging van de Amerikaanse economie. De werkloosheid in de VS is het hoogst sinds drie jaar.

Andere metalen daalden deze week eveneens in prijs, sommige fors. Producenten ondervinden daarvan de weerslag. Zo sloot gisteren de koers van zowel mijnbouwer BHP Billiton als Rio Tinto 4 procent lager. Staalproducent Arcelor Mittal verloor 3,8 procent. En door de lagere olieprijzen verloor energieconcern Shell 2,45 procent op de beurs.

Analisten zijn verdeeld over de vraag of de daling van de grondstofprijzen zal aanhouden. John Reade, analist bij zakenbank UBS, zei gisteren tegen AP: „Als de dollar opnieuw verzwakt, we weer effecten van de kredietcrisis zien en de inflatie toeneemt terwijl de werkgelegenheid afneemt, zal de goudprijs weer stijgen.” Micheal Lewis van Deutsche Bank ziet dat anders. „Beleggers blijven grondstoffen verkopen om hun risico’s te beperken”, zei hij gisteren tegen persbureau Bloomberg.

Breaking Views: pagina 15