Persstem over Irak

The New York Times

Er zijn nu vijf jaar voorbij sinds de Verenigde Staten Irak binnenvielen en de wereld ontzet toekeek hoe wat een snelle overwinning door moderne soldaten en 21ste-eeuwse wapens leek te zijn, veranderde in een nachtmerrie van steeds verder toenemend geweld, sektarische oorlogsvoering, opstanden, bermbommen en afgrijselijke executies.

De economie van Irak is vernietigd en de reputatie van Amerika is aan flarden gescheurd in de martelkamers van Abu Ghraib, Guantánamo Bay en de geheime gevangenissen van de CIA.

Dit waren harde en erg kostbare lessen voor een land dat uit de Koude Oorlog was gekomen als de enig overblijvende supermacht. President George W. Bush lijkt er niets van te hebben geleerd. [...]

Hoopgevende elementen – de economie van Irak zal naar verwachting dit jaar zeven procent groeien – worden overschaduwd door problemen: miljoenen Irakezen hebben nog steeds geen schoon water en medische zorg, duizenden zitten zonder werk en het Iraakse leger, hoewel het vooruitgaat, kan nog steeds niet zelf het land verdedigen.

Bush en (vicepresident) Cheney weigeren deze feiten iets te laten veranderen aan hun achterlijke idee om de soldaten voor onbepaalde tijd in Irak te laten en vol te houden dat Irak – en niet Afghanistan of Pakistan, waar Al-Qaeda en de Talibaan terrein aan het winnen zijn – de topprioriteit van Amerika moeten zijn.

Het is al lang duidelijk dat Bush geen plan heeft voor een overwinning, alleen maar een plan om deze warboel aan zijn opvolger over te dragen. De Amerikanen moeten een president kiezen met de visie om deze oorlog zo netjes mogelijk te beëindigen.

Lees de volledige tekst van dit uitgebreide hoofdartikel van The New York Times over vijf jaar Irak na via nrc.nl/wereld

    • The New York Times