Pelosi hekelt Peking na geweld Tibet

Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft vandaag felle kritiek geuit op het Chinese optreden in Tibet, waar een week geleden rellen uitbraken tussen ordetroepen en Tibetanen. Pelosi noemde na een bezoek aan de Dalai Lama in Dharamsala de situatie „een uitdaging voor het geweten van de wereld”. „Als de vrijheidslievende mensen in de wereld zich niet uitspreken tegen de Chinese onderdrukking in China en Tibet, verliezen we alle morele autoriteit om ons uit te spreken over mensenrechten waar dan ook in de wereld.” 

Pelosi staat bekend om haar kritische houding tegenover China. Zij riep vandaag op tot een internationaal onderzoek naar het geweld in Tibet en zei dat de Chinese autoriteiten Tibet en omringende prefecturen met grote Tibetaanse gemeenschappen moeten openstellen voor internationale media en onafhankelijke waarnemers.

Peking heeft een eerdere oproep van de Dalai Lama naar een onafhankelijk onderzoek van de hand gewezen. Voor de Chinese autoriteiten is de situatie in Tibet een binnenlandse kwestie. Pelosi zei dat de Chinese beschuldiging dat de Dalai Lama het geweld heeft georganiseerd „nergens op slaat”.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde gisteren voor het eerst dat de politie geweld heeft gebruikt bij het opbreken van de opstand. In de aan Tibet grenzende provincie Sichuan heeft de politie afgelopen zondag „uit zelfverdediging” op betogers geschoten en daarbij vier Tibetanen verwond. Aanvankelijk meldde Xinhua dat de vier waren gedood, maar dat bericht werd ingetrokken. Volgens de Tibetaanse regering, die sinds 1959 onder leiding van de Dalai Lama in het noorden van India verblijft, zijn er sinds vorige week vrijdag 99 doden gevallen. De Chinese autoriteiten zeggen dat „dertien onschuldige burgers” zijn omgekomen.

Ook zond de staatstelevisie gisteren beelden uit van demonstraties in Sichuan en Gansu, waarbij Tibetanen onafhankelijkheid eisten, Chinese vlaggen verbrandden en auto’s in brand staken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft haar Chinese ambtgenoot Yang Jiechi opgeroepen tot terughoudendheid. „We dringen er al jaren op aan dat China een dialoog voert met de Dalai Lama, die [..] tegen geweld is en opkomt voor de culturele autonomie van het Tibetaanse volk, maar heel duidelijk heeft gemaakt dat hij geen onafhankelijkheid nastreeft.” (AP, Reuters, AFP)