Nederland behoort tot de wereldtop breedbandinternet

Brussel. Meer dan een derde van de huishoudens in Nederland heeft ADSL, kabel of een andere vorm van snel internet. Nederland loopt daarmee voorop in Europa, samen met Denemarken, Finland en Zweden. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie deze week heeft gepubliceerd. Meer dan 30 procent van de huishoudens in de vier genoemde landen heeft snel internet. Dat is hoger dan in de VS. Van de Amerikaanse huishoudens heeft 22 procent snel internet. Nederland telt bijna 5,6 miljoen breedbandaansluitingen.

Europees commissaris Viviane Reding (informatiesamenleving en media) zei bij de publicatie van de breedbandcijfers dat de marktwerking in Nederland moet verbeteren. De concurrentie is hier mager. Telecombedrijf KPN heeft een aandeel van 83 procent op de zogeheten DSL-markt. Het bedrijf wint marktaandeel ten koste van concurrenten. ”Consumenten ondervinden nog steeds problemen als ze proberen te wisselen naar een andere internetaanbieder”, aldus de Europese Commissie. Het gaat het om lange wachttijden, dubbele facturen en gebrekkige informatie. Zelfregulering door marktpartijen is niet heilig, aldus Reding. ”Als dit niet effectief blijkt, kan de wetgever nadere maatregelen nemen.”