Lemon meringue pie

Brosse bodem, friszure roomvulling en feestelijk eiwitschuim bovenop. Bestaat er een mooiere paastaart dan lemon meringue pie? Ik dacht het niet.

Voor de bodem:

225 gram witte bloem

75 gram poedersuiker

een mespunt zout

100 gram koude roomboter, in blokjes

2 eidooiers

verder nodig: vershoudfolie; ronde taartvorm met losse bodem (25 cm), ingevet met boter; bakpapier, keramische bakvulling (te koop bij kookwinkels), of overjarige bonen of kikkererwten

Zeef de bloem, de poedersuiker en het zout boven een kom. Snijd de boter met twee messen kruislings door de droge ingrediënten, tot je een fijne broodkruimelstructuur hebt. Voeg de eidooiers plus 2 eetlepels koud water toe en kneed het geheel met een koele, schone hand snel tot een samenhangende deegbal. Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken, maar gebruik dan wel de pulseerstand. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed hiermee de taartvorm. Laat het deeg – in de vorm – opnieuw een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven op 200 graden. Prik met een vork hier en daar gaatjes in de deegbodem. Bekleed hem met bakpapier en stort hierin de bakvulling. Bak de bodem een kwartier blind. Haal de vorm uit de oven, til de vulling er met bakpapier en al uit en zet de taartbodem terug. Haal hem er na 5 minuten weer uit en breng de oventemperatuur terug naar 160 graden.

Voor de vulling:

6 eieren

300 gram fijne tafelsuiker

rasp en sap van 3 onbespoten citroenen

250 ml slagroom

Doe alle ingrediënten in een kom en meng met een garde tot een homogeen mengsel (hard kloppen of mixen is niet nodig). Schenk de citroenvla in de taartvorm en zet deze terug in de oven. Laat de taart 40 tot 45 minuten bakken, tot de vulling is opgesteven. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen.

Voor de meringue:

4 eiwitten

75 gram suiker

een theelepel citroensap

verder nodig: elektrische mixer

Verwarm de ovengrill voor. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en voeg een paar korrels zout toe. Klop met mixer ongeveer twee minuten, tot ze schuimig zijn, maar nog niet helemaal stijf. Begin dan lepel voor lepel de suiker toe te voegen, terwijl je blijft kloppen tot het schuim dik en glanzend wordt. Voeg op het laatst het citroensap toe. Verdeel het eiwitschuim over de citroencrème en maak mooie pieken. Schuif de taart onder de grill tot de meringue begint te kleuren.

Janneke Vreugdenhil

Ga jij een taart bakken voor Pasen? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken. Kijk ook op de site om te zien hoe Janneke’s taart eruitziet.

    • Janneke Vreugdenhil