Leiders Cyprus in gesprek

De leiders van Cyprus’ Griekse en Turkse gemeenschap zijn vanochtend in Nicosia bijeengekomen om de impasse in het vredesproces op het verdeelde eiland te doorbreken. De ontmoeting tussen de Grieks-Cyprische leider, de zojuist als president van Cyprus gekozen Dimítros Christófias, en de Turks-Cyprioot Mehmet Ali Talat, had plaats in de door de Verenigde Naties gecontroleerde zone tussen de twee sectoren van het eiland.

Christófias zei woensdag vastbesloten te zijn een werkbare oplossing te vinden voor Cyprus. Maar hij voegde daaraan toe dat dit tijd zal vergen. Cyprus is verdeeld sinds de Turkse invasie van 1974 in reactie op een door Athene gesteunde staatsgreep in Nicosia door Grieks-Cyprische nationalisten. In 2004 had een referendum plaats over een vredesplan van de Verenigde Naties, dat in de Turkse sector werd goedgekeurd maar in het Griekse deel afgewezen.

Wat de Turks-Cyprioten betreft moet het VN-vredesplan het uitgangspunt worden van hervatte onderhandelingen. De Grieks-Cyprioten vinden dit onacceptabel. Een woordvoerder van Christófias onderstreepte deze week wel dat „het heel duidelijk is dat als er geen resultaat wordt geboekt [tijdens de ontmoeting] we het opnieuw zullen proberen, en opnieuw. We willen niet praten over een mislukking.” (Reuters, AFP)