Koning, keizer, Willem-Alexander

Kroonprins Willem-Alexander heeft zich gisteren, breed lachend en met een rol wc-papier in de hand, bij een mobiele wc in de tuin van het Geneefse VN-hoofdkwartier laten fotograferen. In zijn andere hand hield hij een blauw kartonnen bord waarop stond: „39 procent van de plattelandsbevolking heeft geen toegang tot sanitaire voorzieningen.”

Het was een ietwat on-prinselijke setting. Maar op Wereldwaterdag, in het International Year of Sanitation, kon dat kennelijk. Het kinderfonds Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie wilden de wereld eraan herinneren dat er 2,6 miljard mensen op aarde zijn die geen wc in de buurt hebben. Eén op de twee kinderen wordt geboren in een huis zonder wc. Jaarlijks sterven twee miljoen kinderen aan ziektes die direct te maken hebben met een gebrek aan sanitaire hygiëne. De prins, die VN-chef Ban Ki-moon adviseert over water en sanitaire voorzieningen, was best bereid om hiervoor even in de „langste rij ter wereld” te gaan staan – of, volgens een andere slogan van de dag, „stand up for those who can’t sit down”.

27 VN-organisaties houden zich met dit onderwerp bezig, zei Willem-Alexander vooraf op een persconferentie waar ook een boek werd uitgedeeld waar hij het voorwoord voor schreef. „Maar als we niet oppassen, halen we de VN-doelstellingen op dit gebied niet. Miljoenen meisjes ter wereld kunnen niet naar school omdat er geen wc’s zijn. Mensen sterven onnodig. Dit is een verborgen schandaal. Maar politici en mensen als u en ik kennen het probleem nauwelijks. Het is tijd om in actie te komen.”

Nederland heeft 44 miljoen dollar gestort in een nieuw fonds dat vorige week is opgericht om het probleem aan te pakken. Jon Lane, een Brit die jaren in Malawi heeft gewerkt, leidt dit Global Sanitation Fund. „Regeringen pakten het jarenlang verkeerd aan”, zegt hij. „Soms bouwden ze wc’s voor mensen die het niet wilden en er fietsen in zetten.” Ook ging tijd verloren met „geklets over privatisering”. Lane wil „veel geld ophalen door veel lawaai te maken”.

Dat laatste, daar is hij redelijk in geslaagd. De langste rij ter wereld was in Genève niet erg lang (er stonden zo’n zeventig mensen in), maar het is niet iedereen gegeven om voor zoiets een prins te strikken.

Meer informatie op www.sanitationyear2008.org

    • Caroline de Gruyter