Joop van den Ende stopt met productie toneel

Joop van den Ende Theaterproducties stopt met het produceren van toneelstukken. De geplande opvoering van Hamlet volgend seizoen, met Mark Rietman in de hoofdrol, gaat niet door. Ook de rest van de reeks ‘ToneelMeesters’ van Hans Croiset wordt voortijdig afgebroken. Directeur Erwin van Lambaart zegt dat het bedrijf teveel verlies lijdt. In een half jaar tijd, met twee verschillende voorstellingen, verloor de producent één miljoen euro.

Twee jaar geleden maakten Van Lambaart en regisseur Hans Croiset bekend een reeks klassieke toneelstukken voor een groot publiek te gaan brengen, onder de naam ToneelMeesters. De eerste twee verschenen dit seizoen: 3 Zusters van Tsjechov en Moeder Courage van Brecht. De recensies waren gematigd tot vernietigend.

Van Lambaart slaagde er niet in om voldoende voorstellingen aan de schouwburgen te slijten, en de zalen zaten niet vol genoeg: „Vergeleken met ander toneel deden we het goed. Van 3 Zusters hebben we ruim veertig voorstellingen gespeeld, van Moeder Courage spelen we er zestig, met 70-80 procent van de stoelen bezet. Maar dat weegt niet op tegen de kosten, met een cast van tien tot vijftien acteurs. Als je iets doet, moet je het goed doen. En dat is duur. Ik sta nog steeds achter wat we gemaakt hebben, maar op het einde van de dag zit ik toch naar de rekeningen te kijken.”

Van Hamlet had hij tot nu toe zestig voorstellingen geboekt. Terwijl hij tachtig tot honderd uitverkochte zalen nodig heeft om uit de kosten te komen.

Van Lambaart wil zich weer concentreren op musicals: „Wij zijn beter in musicals, anderen doen toneel heel goed, dus dat kunnen we beter aan hen overlaten. Ik steek nu liever geld en aandacht in artistiek hoogwaardig muziektheater, waar we nu te weinig aan toekomen: het ontwikkelen van nieuw Nederlands musicalrepertoire, en kleine musicals voor een publiek van liefhebbers, als die van Stephen Sondheim.”